Chefstjänsten provocerar – liksom hela spårvägsbygget

Efter svaret från Trafik och Samhällsutvecklingsnämnden om att det inte går att jämföra spårvägskostnader med budget för Akademiska, ger nu insändarskribenten Lars O Ericsson sin slutreplik.

Det är provocerande hur mycket pengar som går till annat än sjukvården, menar insändarskribenten.

Det är provocerande hur mycket pengar som går till annat än sjukvården, menar insändarskribenten.

Foto: Adam Wrafter

Replik2025-02-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jenny Lundström (MP) är ordförande i Trafik och Samhällsutvecklingsnämnden i Region Uppsala. Tack för ditt svar på min insändare, men jag ser att du missar min poäng.

Att annonsera efter en spårvagnschef är provocerade för skattebetalare i Regionen. Det handlar i sig inte om just bara den kostnaden som kanske, med några assistenter, kommer att kosta ett par miljoner per år. Det handlar om det synsättet att för Uppsala kommuns del bygga ett spårvagnsnät som inte behövs till åtskilliga miljarder kronor och dra på kommande generation en stor skuldbörda.

Och för er i Region Uppsala, inklusive sjukhusstyrelsen, så känns det lite som en skymf mot medborgarna att lägga ner pengar på att ta uppdraget att köra spårvagn och därmed garantera stora underskott i budgeten, samtidigt som Akademiska sjukhuset och vårdcentralerna behöver fler personal och inte färre.

Jenny Lundström skriver vidare att spårvagn behövs för att möta den stora befolkningsutvecklingen. Vilken utveckling då? Alla undersökningar som kommer visar att hela landet i stort inklusive Region Uppsala inte kommer att få någon markant befolkningsökning över huvud taget. Använd skattepengarna till något som behövs, exempelvis mer personal inom vården och inte till att köra en spårvagn.

Övertyga Uppsala kommun om att i stället till mycket mindre kostnader skaffa så kallade långbussar och säg nej till att framföra spårvagnar. Jag har förstått att beslutet redan är fattat, men nästa val till stat, kommun och region är redan om drygt 1,5 år. I och för sig har kanske Akademiska sjukhuset då behövt stänga några enheter i brist på pengar.