Fredag 26 januari ägde en manifestation rum på Stora Torget för bevarandet av Ungdomens Hus på Svartbäcksgatan. Huset har plötsligen och överraskande för fastighetsägaren blivit väldigt slitet och ska rustas upp. Efteråt blir hyran alldeles för hög och ungdomarna ska köras ut. Tyvärr fanns inget i UNT om manifestationen fastän det var ett bra tillfälle att diskutera sociala konsekvenserna av ett både osympatiskt och asocialt tillvägagångssätt från fastighetsägaren.
Sällan ses det så tydligt som här. Det borde inte överraska en fastighetsägare att en fastighet ska underhållas. Det gör det tydligen i fallet Ungdomens Hus. Fastighetsägaren låter byggnaden förfalla samtidigt som hyran höjs. Sedan rustas byggnaden upp och hyran höjs igen. Det är naturligvis helt illegitimt, men det är tydligen så det ska vara.
Förklaringen till tillvägagångssättet är inte heller tydligare än i fallet Ungdomens Hus som ligger attraktivt vid Fyrisån. Intill Ungdomens Hus finns Karamellfabriken och Köpmangården som ska utvecklas till bostäder. Inte kan man låta stökiga ungdomar störa finfolket i fina lägenheterna – som kanske även bara kommer användas som deltidsboende.
Det verkar konstigt att ingen kommunala instanser protesterar, men bara så tills man minns att det är Uppsala kommun som dels äger fastigheten, dels genom Uppsalahem använder exakt samma strategi i sina fastigheter i bland annat Eriksberg och Håga. Vi fick inget vettigt svar från Uppsalahems Elnaz Alizadeh (S) när jag 28 november skrev en insändare om detta i UNT. Kanske vi kan få ett svar från kommunen.