Mellanvård hjälp till självhjälp

Stäng inte avdelning 114 – det kommer att kosta stort lidande och en stor belastning på psykakuten!

Dyrare. En stängning av avdelning 114 blir ingen besparing i längden, skriver Christine Mulligan och Yvonne Kallträsk.

Dyrare. En stängning av avdelning 114 blir ingen besparing i längden, skriver Christine Mulligan och Yvonne Kallträsk.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Psykiatri2016-12-18 06:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Mellanvården får man hjälp att strukturera vardagliga sysslor; städ, tvätt, hygien, motion och måltider. Det kan vara så att man kommer direkt från sluten avdelning till 114. Där erbjuds samtal när man behöver.

En arbetsterapeut kan vara behjälplig i hemmet och titta på svårigheter och eventuella hjälpmedel. Man kan behöva ett stort stöd vid medicinförändringar, dygnet runt.

Personalen där följer med på möten med träffpunkter, vården, kommunen eller vid en övergång till en sysselsättning eller annat boende. De hjälper till steg för steg! De motiverar och peppar till att kliva upp på morgonen och att äta regelbundet.

Mellanvården är en hjälp till självhjälp. Det kan vara en väg till att man kan bli så stark så man slipper besöka akuten och bli inlagd gång på gång. Hade inte mellanvården funnits för Christine, hade hon inte stått där hon är i dag. Det vill säga att hon bor i egen lägenhet, kopplat till ett boende.

Att stänga ner avdelningen är ingen besparing, det kommer att kosta mer på sikt! Kommer ett mobilt team hjälpa till med allt detta som görs på 114 i dag?