Prao en ypperlig möjlighet för alla

5 mars 2019 06:30

Prao. Praktisk arbetslivsorientering. Ett ord som kanske inte låter så lockande för varken ungdomar eller företagare, men tänk om! Juli 2018 blev prao återigen obligatoriskt på högstadiet. Det är ett bra läge för företagare och elever att utnyttja möjligheten.

Prao är en ypperlig möjlighet för ungdomar att för första gången verkligen få veta hur det går till på en arbetsplats. Komma i tid, klä sig rätt, lägga undan mobilen och träna upp sin sociala kompetens. Hen får också möjlighet att testa på och se vilka yrken som finns på en arbetsplats. Visst, alla arbetsuppgifter kanske inte är roliga. Bord skall torkas, papper sorteras, golv sopas. Men det är ju så det går till på en arbetsplats, varför skall man då inte få se och uppleva det? En fjortonåring idag känner i genomsnitt till en bråkdel av alla de tusentals olika yrken som finns. Vi företagare måste ge dem en chans att utveckla sina intressen och ge ungdomarna kunskaper om företag och företagande och hur arbetslivet faktiskt fungerar.

Ofta kritiseras dagens ungdom för att vara lata, oengagerade, slarviga. Men hur skall dom ens få en chans om inte vi som förebilder visar hur det ska gå till?

Uppsala kommun har fattat galoppen och tillsatt en tjänst för en praosamordnare. En person som skall sammanföra skola och företag, mycket bra jobbat! Nu har vi som företagare chansen att ställa upp och göra en välgärning för vår framtid – ungdomarna.

Ofta har man som företagare en oro. Vi kan inte hitta på tillräckligt med uppgifter, ungdomarna får ju ändå inte göra nåt, tänk om det inte fungerar. Var inte rädda, ni har garanterat varit med om större utmaningar än så. Testa om inte annat bara en vecka under en termin, det kan räcka för att ge en chans för framtiden. Och vem vet, kanske har du hittat en ny medarbetare, en extrajobbare till helgen eller det där tillfället då du behöver lite extra hjälp. Gällande regler, tider, försäkringar och vad som händer om något inte fungerar kan praosamordnaren hjälpa dig med. Det finns också färdiga mallar med tips och elevuppgifter att ladda ner från sidor på nätet, till exempel på www.eduna.se.

Och för dig som ungdom, passa på att ta tillvara denna chans! Gör ditt bästa, lägg manken till och ansträng dig lite extra noga så kanske du har sommarjobbet eller helgjobbet inom räckhåll.

Prao är bra! Bra för alla och en möjlighet att påverka inför framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Michael Prising