Min dotter blev brutalt misshandlad

7 september 2019 06:30

Igår blev min 12-åriga dotter brutalt misshandlad. Kort efter att hon slutat skolan blev hon förföljd av ett gäng ungdomar som motade in henne i en gränd. En storväxt 13-årig flicka började slå. Hon slog och slet av stora nävar hår tills hennes offer låg på marken. Därefter fick offret motta spark efter spark. Alla sparkar var riktade mot huvudet.

Flickan som slog och sparkade pratade om respekt. ”Du ska ha respekt” hade hon skrikit upprepade gånger. Bredvid min dotter som låg på marken och blev sparkad i huvudet så många gånger att hon tappade räkningen, stod en hop av 10 barn och ungdomar. En bräkig kille filmade händelsen, förmodligen med avsikten att lägga upp på sociala medier.

Respekt. Ett ord som normalt används för att uttrycka vördnad och uppskattning. Hur kunde ett så storslaget uttryck tas i munnen för ett så fegt beteende? Vad har hänt?

Folk skyller det eskalerade våldet på invandrare. Man anklagar politiker, skola och föräldrar som inte längre kan kontrollera och uppfostra sina barn. Men handlar det egentligen om det?

Är det inte snarare en fråga om värderingar? Att en nybliven tonåring använder ordet ”respekt” när hon agerar så miserabelt och ynkligt är för mej ett bevis på att saker inte står rätt till. Att åskådare dessutom väljer att filma när någon blir utsatt för våld, mitt på ljusan dag, är ytterligare ett bevis på total avsaknad av kompass.

Man kallar dem för Generation Z. De som är uppvuxna med ny teknologi, internet, smarta(?) telefoner och sociala medier. Z. Den sista bokstaven i alfabetet, med undantag för våra svenska Å, Ä, Ö.

Går vi mot slutet? Eller kommer vår nästa generation klara av att navigera i en värld där man väljer att filma övergrepp snarare än att gripa in?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Förvirrad mor. Uppsala, år 2019.