Så kan vi minska elförbrukningen

För att sänka elförbrukningen behövs ekonomiska incitament, skriver Karl-Erik Forsberg

För att sänka elförbrukningen behövs ekonomiska incitament, skriver Karl-Erik Forsberg

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljö2019-01-13 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världens energiförbrukning kommer till cirka 80 procent från fossila bränslen som kol, olja och gas. Detta genererar växthusgaser som värmer upp vår planet. På senaste miljömötet i Polen (med mer än 30 000 deltagare!) försökte man få till ett regelverk för hur uppvärmningen skulle begränsas till 2 grader C. Skall vi klara 1,5 gradersmålet skulle vi behöva begränsa förbränningen av fossila bränslen med 50 procent till 2030 och det med en nu snabb utbyggnad av kolkraften för en snabbt växande befolkning . Detta är naturligtvis en utopi. Om inte solen minskar energiinflödet kommer vi troligen att gå mot 4-5 grader varmare i slutet på vårt sekel.

Vi i Sverige påverkar det stora ytterst marginellt, men det betonas ofta att vi bör vara föredömet och producera energi med minsta möjliga klimatpåverkan. Störst effekt får vi naturligtvis om vi förbrukar mindre.

Vår elanvändning för våra bostäder och industrier utgör den största delen av vår totala energiförbrukning.

Vi kan med investeringar i teknik mycket enkelt minska elanvändningen. Ekonomiska incitament behövs och då menar jag inte symbolåtgärder som bidrag till elcyklar.

Investeringsbidrag för värmepumpar och solceller har haft stor effekt på att få upp intresset för att investera för en lägre energiförbrukning. Åt motsatt håll styr då elbolagen omläggning av elkostnaden till att kraftigt höja fasta kostnaden för eldistribution och elabonnemang .

Så här slår det: Jag har sänkt elförbrukningen från 27 000 kWh till netto 5 000 kWh per år. För att tidigare betalat 1,25 kr/kWh betalar jag nu 3,62 kr/kWh. Har alltså minskat elförbrukningen till 1/5 del men inte halverat kostnaden( 34 000 till 18 000 kr/år). Räntan på en investering på 300 000 blir därmed närmast noll efter avskrivning mot beräknad livslängd av utrustning och motiverar inte till en massiv omställning mot lägre energianvändning.

Jag har full förståelse för att elbolagen måste täcka sina kostnader för produktion och distribution av energi men......

Jag föreslår att regering och riksdag beslutar att inga fasta priser får tas för eldistribution och elabonnemang utan hela kostnaden får tas för elförbrukningen som pris på förbrukad kWh.

Detta skulle ha kraftig effekt på att minska vår energiförbrukning och därmed också visa att vi menar allvar med att bidra till att rädda vår planet . En sådan prissättning på elenergi skulle också få effekten att det skulle bli mycket lättare för konsumenterna att jämföra priser från elproducenterna.

Läs mer om