Måste man skrubba p-automaten?

15 september 2019 06:30

På Kungsängstorg i Uppsala invid Uppsala Auktionskammare finns en parkeringsautomat uppsatt, vars funktion och underhåll måste ifrågasättas. I egenskap av turist parkerade jag på Kungsängstorg för några timmars besök i staden. Döm om min förvåning när jag sätter i mitt bankkort och börjar trycka på gröna knappar som inte säger vad de avser utan bara är märkta 1, 5 respektive 10. Det kan likaväl vara timmar som kronor. Varför anges inte vad enheten avser? I det starka solljuset och med den svaga texten och det faktum att hela betalningsautomaten var så igengrodd av smuts gick det inte att läsa vad som står angivet på displayen.

Det är väl inte meningen att parkerande kunder ska ha med sig skurborste och diskmedel för att rengöra displayen på parkeringsautomaten innan man kan läsa den och ta den i bruk? Det var omöjligt för mig att se för hur lång tid jag hade betalt. Det finns ingen angivelse om detta! Hur är detta möjligt? När jag tryckte på Avbryt kom ingen reaktion från automaten.

Eftersom det i praktiken var oläsligt vad som stod på displayen fann jag mig föranlåten att ringa till Uppsala stad på angivet telefonnummer och där upplyste man mig att avgiften var 20 kronor per timme. Detta kunde som sagt inte avläsas på skärmen.

Jag fick därför dra ut mitt kort och börja om på nytt. Jag hade nu, som sagt, ringt stadens kundtjänst och då hade man uppgivit för mig att det kostar 20 kronor i timmen. Detta gick omöjligt att utläsa på grund av att hela displayen var igengrodd. Parkeringsautomaten står under träd som droppar sin smuts. Till detta kom som sagt den svaga texten. Hur som helst, jag knappade in 65 kronor vilket skulle räcka till 3,5 timmar och därefter knappade jag in min bils registreringsnummer i ett svep. Ingen parkeringsbiljett behövde placeras i bilen enligt vad som stod att läsa på automaten. Det räcker att man knappar in bilens registrerings-nummer, vilket jag gjorde. Därmed borde allt vara frid och fröjd. Döm om min förvåning när jag kom tillbaka till min bil inom utsatt tid och fann att den hade lappats med 500 kronor. Som skäl anges på parkeringsanmärkningen att man inte kunde återfinna mitt registreringsnummer i betalningsautomaten. Bevisligen har jag dock betalat min avgift.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att ställa mig undrande till att på handikapparkeringen stod en bil uppställd som av nedsmutsningen att döma måste ha stått där båda veckor och månader. Hur kommer det sig att man inte sett till att släpa bort den bilen? Är detta signifikant för parkeringsbolaget?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ragnar Löfdal