Gör Vingmuttern till kulturcentrum!

4 februari 2019 06:30

I min enfald hade jag trott att vanliga Uppsalabor skulle ha en chans att komma med förslag när det gäller ”Vingmuttern”, de gamla lokalerna i före detta Ulleråkers sjukhus. Nu utlyses tävlingen, men de som får komma in med ”kreativa förslag” är de som har pengar. Vinnaren ska ”ingå i en planprocess tillsammans med kommunen”. De ska ha ”rätta ekonomiska muskler”, vara fastighetsutvecklare, arkitektbyråer, investerare. Den kostymen passar förstås inte riktigt på kulturarbetare och inte på allmänt kulturintresserade människor heller.

Kommunen har köpt marken dyrt av landstinget och måste nu ta in stora pengar av dem som nyttjar marken. Eller måste man verkligen det?

Sedan en tid tillbaka hyr Ateljéföreningen Hospitalet lokaler i ena flygeln. Det är konstnärer från olika konstområden och föreningen har kontrakt på ett år i taget. Lokalerna är rustade för ändamålet och miljön och andan kreativ. Mycket kan utnyttjas gemensamt. Precis ett sådant hus har saknats i Uppsala och många står i kö för att komma dit.

Jag har ett kreativt förslag och är ganska övertygad om att fler ser samma möjligheter som jag själv: Skapa ett kulturcentrum i Ulleråker! Ett sådant borde Uppsala ha råd med; många mindre städer har det. Finns det inte någon snäll kapitalist som kan hjälpa till, om nu kommunen är så fattig?

Vi vet vad man inte får göra uppe på åsen, nämligen något som kan förstöra grundvattnet. Ett bilfritt kulturcentrum med full tillgång till kollektivtrafik för både konstnärer och besökare – det vore också något som inte belastar miljön eller klimatet. Det gör ont i hjärtat när jag tänker på vad som skulle kunna komma där uppe, ont i kultur-hjärtat och ont i klimat-hjärtat.

Hallå, alla kultur- och miljöintresserade Uppsalabor! Låt oss överösa kommunen och arkitektbyråerna(?), med förslag på vad man kunde göra med Vingmuttern!!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gudrun Utas