Det är skillnad på vetenskap och politik

Devisen i universitetsaulan ställer till problem för många eftersom de blandar ihop vetenskap och politik, skriver Arne Roos.

Ibland får man tänka om och förhoppningsvis tänka rätt, skriver Arne Roos.

Ibland får man tänka om och förhoppningsvis tänka rätt, skriver Arne Roos.

Foto: FREDRIK PERSSON

Insändare2020-03-30 11:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Håkan Eles insändare "Hur är det - tänka fritt eller rätt?" 22 mars och Pekka Janzons insändare "Får man verkligen tänka fritt i Sverige?" 27 mars. 

Tänka fritt eller tänka rätt?

Devisen över universitetsaulan ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större” ställer till problem för många. Felet de gör är att de blandar ihop politik och vetenskap. Devisen handlar inte om politik, den handlar om vetenskap. 

Inom vetenskapen handlar det om att hitta sanningen; att förstå olika samband och naturens lagar. Då måste man ofta testa olika hypoteser och teorier för att se om dessa stämmer med den observerade verkligheten. Då är det bra att tänka fritt. Fast ibland blir det fel. Teorin stämmer inte. Då får man tänka om och förhoppningsvis tänka rätt. 

Att tänka rätt innebär således inte att man ska tänka som någon annan har sagt att man skall tänka. Det innebär att man skall hitta sanningen, förstå ett samband eller förklara ett fenomen. Detta är vetenskap. Och det står ju inte att det är fel att tänka fritt; tvärtom är det något stort. 

Men det är alltid bättre att tänka rätt än att tänka fel. Eller hur?