Debattera men gör det i linje med UNT

14 september 2019 06:30

Det är alltid litet amuserande (kul) när UNT bröstar upp sig om hur viktigt det är med ”Det Fria Ordet” och det öppna samtalet med ”läsekretsen”.

Kalle Sandhammars krokodiltårar över att någon (SD) ifrågasätter hur många miljarder (just det, ska gå till Public Service: Svaret är 54 miljarder kronor över sex år) Får man inte ifrågasätta det?

UNT är en tidning som vill tjäna pengar. Fine with me. Jan Guillou brukar kalla DN för ”Sveriges Malligaste Morgontidning”. UNT kan då kallas Upplands – ähm, enda morgontidning. Även jag (inte SD) uppfattar mycket av den rena journalistiken tendensiös och förutfattad – i synnerhet på miljö- och klimatområdet. Var är motfrågorna? Ska UNT:s devis vara ”Alltid med ett vått finger i luften”? Och när jag ändå håller på – er kulturbevakning – har ni bara telefonnumren till Stina Wolter och Jacke Sjödin?

Med visshet att inte UNT publicerar detta.

Torbjörn Lundgren

Uppsala

SVAR: Det fria ordet är viktigt

Alltid roligt att få slå någon med häpnad. Jag tror dock att den som följer insändarsidorna i UNT vet att tidningen gärna debatterar även mediefrågor och kritik mot det egna arbetet. Detta är fjärde gången under de senaste två veckorna som jag på denna plats svarar på kritik mot tidningen.

Ja, jag tycker att det är viktigt med det fria ordet. Nej, jag har inte diskuterat storleken på SVT:s anslag. Det min krönika handlade om var att politiska partier inte ska utöva påtryckningar på oberoende medier.

Med hjälp av ledarsida, debattplats, insändare och krönikor försöker UNT hålla högt i tak i debatten, där även avvikande – och ibland direkt obekväma – åsikter får komma till tals.

Till sist: UNT är en stiftelseägd tidning som står fri från externa vinstintressen. Allt eventuellt överskott från verksamheten går tillbaka för att utveckla vårt enda uppdrag – att göra en lokal och närvarande journalistik.

På det viset hoppas vi vara med och bidra till att Uppsala och Uppland blir den bästa platsen att leva och verka på.

Kalle Sandhammar

chefredaktör, vd och ansvarig utgivare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!