Bara spårväg har tillräcklig kapacitet

När Uppsala växer krävs det kapacitetsstark kollektivtrafik, skriver Erik Pelling.

När Uppsala växer krävs det kapacitetsstark kollektivtrafik, skriver Erik Pelling.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2020-02-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare från Mats Åkerblom 17/2 

De kommande åren kommer vi behöva nya kollektivtrafiklösningar i Uppsala. Det innebär bland annat en modern kapacitetsstark kollektivtrafik i de södra stadsdelarna. 

Enligt den utredning som tittat på flera lösningar är det spårväg som har tillräckligt stor kapacitet för att klara uppgiften när Uppsala växer. Nu pågår diskussioner i de politiska partierna och inom kort kommer vi att fatta ett inriktningsbeslut om vilken lösning vi ska gå vidare och söka pengar för. 

Kostnaden för spårväg är enligt utredningen 6 miljarder kronor i 2020 års penningvärde. Inom detta har utredningen gjort en översiktlig bedömning av de åtgärder som skulle krävas för att bygga spår på leran. Projektet har också en god kunskap om de risker som finns med att bygga en bro vid Ultuna och hur de ska motverkas. 

Utredningen visar att en BRT-lösning (superbussar) skulle ha lägre kapacitet än spårväg och att färre Uppsalabor därmed skulle kunna välja bort bilen, vilket i längden leder till ökad biltrafik.

Att dra spårväg genom Boländerna och Fyrislund har studerats tidigare men avfärdats för att resandet i området är för fokuserat till rusningstider under veckan och därutöver är ganska lågt. År 2050 förväntas cirka 250 000 resenärer genom Uppsala C dagligen, varav många ska vidare till andra delar av staden. Det kommer vara en viktig knytpunkt för vår kollektivtrafik. 

Det som diskuteras nu utesluter inte andra lösningar i resten av kommunen. Vi kommer behöva stärka kollektivtrafiken på flera sätt. Väljer vi spårväg för de södra stadsdelarna kan exempelvis superbussar vara aktuella i andra delar av Uppsala.