Vilket ansvar tas för att trafikreglerna följs?

Elsparkcykelåkarna gör precis som fler och fler cyklister, det vill säga: skapar egna trafikregler, skriver Yvonne Flambe och Henrik Westman.

Elsparkcykelåkarna gör precis som fler och fler cyklister, det vill säga: skapar egna trafikregler, skriver Yvonne Flambe och Henrik Westman.

Foto: Madeleine Andersson/UNT-arkiv

Insändare2020-04-17 17:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till ansvariga politiker i gatu- och samhällsmiljönämnden. 

Ni vill att fler ska cykla både för den egna fysiska hälsan och för miljöns skull. Ni bygger ut cykelvägar, vilket är bra, men hur följer ni upp att cyklister följer gällande trafikregler? Vi vet att det är polisens ansvar att följa upp att trafikreglerna följs, men ni som politiker har ett ansvar att se till att både gamla som nya gator och trottoarer, samt cykel- och gångvägar som byggs, är säkra för alla trafikanter.

På Svartbäcksgatan från Skolgatan mot S:t Olofsgatan är det enkelriktat, men varje dag kör inte bara en bil utan ett flertal bilar i fel riktning. Vidare parkeras bilar på gatan, ibland till och med i fel färdriktning, vilket gör det näst intill omöjligt för oss boende, hantverkare och utryckningsfordon att komma in på gårdarna vid behov. Var finns parkeringsvakterna?

När det gäller cyklister, så kör de mot rött ljus och utan lyse så att de blir en trafikfara för sig själva och andra. De cyklar på trottoarerna, så att gående får hoppa åt sidan, men än värre är att personer med funktionsvariationer och äldre riskerar att bli skadade. 

Och elsparkcyklarna? Elsparkcykelåkarna gör precis som fler och fler cyklister, det vill säga: skapar egna trafikregler. Elsparkcyklarna parkeras eller slängs hur som helst, vilket innebär att personer med funktionsvariationer och äldre riskeras att skadas. 

Vilket ansvar tar ni för era beslut och hur följer ni upp dem?