Av reportaget framgår, att en studie på Akademiska sjukhuset för första gången någonsin hittat virushalter i luften. Vidare påstås det, att viruset tidigare enbart har ansetts vara en droppsmitta, som nu bör ifrågasättas. Vilka har ansett det?
- I maj 2020 kunde jag i tyska ”Der Spiegel” läsa om flera studier som visat att smittorisken på grund av aerosol (luftburen smitta) är störst i slutna rum trots avstånd och hygienregler. 239 forskare varnade också för att smitta via aerosol underskattades.
- I juli 2020 utvärderade ett forskarlag i Kanada alla studier (totalt 29) rörande OP-munskydd och fann att munskydd minskar risken att smittas med ungefär 80%.
- I en studie våren 2021 tog forskare reda på hur stor smittorisken var på grund av aerosol vid samtal och hur länge dropparna stannade kvar i luften. Det uppskattades då att virusöverföring via aerosol stod för nästan hälften av alla sjukdomsfall.
- I april 2021 varnade aerosolforskare för att 99,9 % av smittan överförs inomhus.
På frågan i reportaget ”Vad tror du hade hänt om vi vetat detta tidigare?” svarade Klas Udekwu på SLU ”Man vet ju aldrig, men jag tror inte att Folkhälsomyndigheten och regionerna hade tvekat att rekommendera munskydd på samma sätt”.
Jag är nu inte bara förvånad utan också upprörd. Erfarenhet och kunskap fanns tidigt och har funnits tillgänglig för alla intresserade och berörda. Studier från flera länder var i ett tidigt skede av pandemin publicerade. Vi måste kunna förvänta oss att ett kunskapsutbyte över nationsgränserna sker när vi lever i en digitaliserd värld.
Arbetet på Iva utfördes föredömligt, vilket framgår av artikeln i UNT.
Men de råd och rekommendationer som vi i Sverige fick var mycket bristfälliga med tanke på hur mycket som i ett tidigt skede var känt om virusets spridning och följder.