För några decennier sedan klagade skogsägare över stora betesskador från en alltför stor älgstam. Idag har man genom stor avskjutning, radikalt minskat älgstammen. Lättheten att få avsättning av köttet har bidragit. Köttätande svenskar tycker vanligtvis om älgkött.
Idag är det framför allt jordbrukarna som har stora problem av viltskador och idag handlar det om vildsvin .
Men varför finns vildsvinskött så sällan på tallriken hos svenska köttkonsumenter?
Köttet är magert, smakrikt och fettsnålt och ska vid tillagning ej förväxlas med köttet från tamsvin. Den osäkerhet som råder för hur köttet ska hanteras skulle kunna minska om TV i sin rikligt tilltagna tablå av matprogram, kunde informera mer om denna råvara. Exempelvis i Tyskland finns en stark allmän tradition att njuta denna rätt.
Nu är det hög tid för svenskarna att lära sig att hantera denna exklusiva råvara. En ökad efterfrågan skulle troligen rulla igång hela kedjan, alltifrån jakt, slakt, distribution och handel, och därmed på lite sikt förvandla detta problem till en resurs.