Viktigt att använda säkerhetsbälte i bussen

Den tragiska bussolyckan vid Harbo har fått en före detta busschaufför att undra: Hade den kunnat undvikas?

Platsen där en buss och en personbil frontalkrockade på väg 272. Två personer avled och flera personer skadades.

Platsen där en buss och en personbil frontalkrockade på väg 272. Två personer avled och flera personer skadades.

Foto: Adam Wrafter

Insändare2024-02-28 08:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är en före detta busschaufför, med erfarenhet från körningar både inom och utom Sverige, expressbuss och regiontrafik i Uppland. Den tragiska olyckan vid Harbo har fått mig att fundera en del. Någon passagerare hade tydligen blivit "slagen" av framförvarande säte, som slog hen i ansiktet med bland annat en sprucken läpp som följd. 

Hur är detta möjligt? Säten är fastskruvade i golvet och det ska mer till än en dikeskörning för att dessa ska lossna och "slåss" med passagerare. Konsensus, hade passageraren sitt säkerhetsbälte kopplat? Jag tvivlar. Tyvärr dog de båda chaufförerna, men bussen hade enligt uppgift cirka 20 passagerare varav 14 fick uppsöka Akademiska för åtgärd av diverse skador. 

Min tanke blir då att endast sex passagerare hade använt säkerhetsbälte. I detta fallet talar jag av erfarenhet. Trots att det sedan ett par år är belagt med böter vid en eventuell kontroll och framför allt räddar liv är det svårt att få folk att använda bältet. Det borde vara lika självklart som när man sätter sig i bilen. 

Min rekommendation till er alla som åker buss: Använd alltid säkerhetsbälte i bussen lika väl som i bilen.