Vi vill vidga rekryteringen

Sommarjobb ger unga en möjlighet att prova ett yrke och reflektera över framtida yrkesval, skriver Mohamad Hassan

Sommarjobb ger unga en möjlighet att prova ett yrke och reflektera över framtida yrkesval, skriver Mohamad Hassan

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2019-03-29 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Nils Uhlins inlägg om könsneutral fördelning av sommarjobb 18 mars 2019

Jag vill vara tydlig med att det inte handlar om att ”styra” vare sig killar eller tjejer i deras kommande yrkesval. Däremot ser vi det som en möjlighet för dem att få prova på ett yrke i tidig ålder och ge dem en chans att reflektera över framtida yrkesval. Genom ett normkritiskt förhållningssätt upplyser våra studie- och yrkesvägledaren om andra yrken än de som den sökande kanske först tänker sig. Vi behöver alltså vidga rekryteringsbasen inom samtliga yrken.

Idag råder det brist på exempelvis undersköterskor. För att kunna rekrytera fler behöver vi ha tillgång till både män och kvinnor som rekryteringsbas. Under 2018 läste cirka 79 procent kvinnor och 21 procent män (861 kvinnor och 226 män) på yrkesutbildningar inom vård och omsorg samt barn och fritid. Utifrån det perspektivet anser vi det rimligt att kommunen åtminstone uppmuntrar killar att sommarjobba inom dessa yrken, helt enkelt som ett sätt att försöka bredda framtida rekrytering och säkra kompetensförsörjningen inom traditionellt kvinnliga yrkesområden. Vi vet också att det behövs fler män som förebilder inom t ex barnomsorg och förskola då det traditionellt sett främst är kvinnor som söker sig till dessa yrkeskategorier. Men det finns också yrkeskategorier där det behövs fler kvinnor, t ex inom transport- eller byggsektorn.

Ett sommarjobb kan vara första steget in på arbetsmarknaden, ett sätt att lära sig vad det innebär att ha ett arbete och ta reda på i vilken riktning man vill gå när det är dags att söka utbildning eller arbete som vuxen. Sommarjobb ger ungdomarna nyttig vägledning inför framtida yrken samt att arbetets värde odlas tidigt.

Läs mer om