Det har på senare tid skrivits en del om parkeringsregler som ändras (Boland City bland annat) och om hur man använder en p-skiva.
Jag får en känsla av att många gör det onödigt svårt för sig själva. För att drabbas av en parkeringsanmärkning eller kontrollavgift måste man bryta mot regler som finns angivna på skyltar vid det aktuella området.
Följer man skyltade anvisningar så slipper man kontrollavgifter. I en insändare i UNT den 3 april anser skribenten att parkeringsbolagen ska ändra på sina rutiner och regler kring p-skivor så att inte laglydiga medborgare drabbas av avgifter. Men med en enkel sökning så hittar man snabbt den lag (!) som reglerar hur en p-skiva ska ställas in: I Trafikförordningen (1998:1276) framgår i 3 kapitlet 49 a § punkt 3 att en p-skiva ska ställas in på närmaste hel- eller halvtimme efter ankomsttid.
Det är denna, i lag stadgade, regel parkeringsbolagen följer. På alla p-skivor jag haft har denna regel dessutom varit tryckt som en instruktion till användaren. Vill man göra det enkelt för sig kan man köpa en automatisk elektronisk anordning som alltid visar rätt.
När det gäller summorna på kontrollavgifter och parkeringsanmärkningar ska vi i Uppsala vara glada över att de inte höjts på väldigt länge. Den högsta avgiften i Uppsala är idag 800:-. I till exempel Stockholm är motsvarande avgift 1300:-, den avgift som i Uppsala är 500:- motsvaras i Stockholm om en avgift om 1100:-. Det är upp till varje kommun att besluta om avgiftsnivåer. Uppsala har av någon anledning valt att hålla låga avgifter. Andra kommuner, även mindre, har högre avgifter.