Uppsala är en kommun som många vill bo, arbeta och leva i. Det är ingenting nytt, och det ser inte ut att förändras. Som politiker har vi en skyldighet att planera utifrån de prognoser som finns så att bostäder, skolor, arbetsplatser och service finns där i takt med att vi blir fler. Om prognoserna förändras kommer planerna också anpassas men de barn som ska bo i de stadsdelar som nu planeras är i stor utsträckning redan födda och går i våra skolor och förskolor.
När nya stadsdelar eller tätorter växer fram och befintliga kompletteras är målet att se till att allt det som behövs för att vi Uppsalabor ska kunna leva ett gott liv finns i närheten. Det handlar om grönskande parker, friluftsmöjligheter i orörd natur och om idrottsplatser men också om service som butiker, restauranger, skolor och äldreboenden.
En utmaning för kommunens många företag men också för våra gemensamma verksamheter som skolor och sjukhus är att rekrytera tillräckligt med personal. Om bostäder saknas, om tågen står still eller om trängseln i kollektivtrafiken blir för stor förvärras de problemen. Det visar inte minst de konsekvensanalyser som löpande görs i planeringen.
De bostäder som byggs liksom satsningen på fyra järnvägsspår och den kommande förstärkningen av Uppsalas kollektivtrafik med modern spårväg är en del av lösningen. I den fördjupade översiktsplanen för de Sydöstra stadsdelarna kan du läsa gedigna analyser ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbarhetsperspektiv.
Mer information går att hitta på www.uppsala.se/sydostra Planerna har anpassats efter de slutsatser som framkommit av analyser och yttranden och kommer att förfinas ytterligare nu när vi går från planering till genomförande.