Vi måste kombinera utveckling och hållbarhet

Att göra ingenting är inte det bästa för klimatet, skriver Erik Pelling

 Att bygga koncentrerat är att bygga hållbart eftersom vi på så sätt hushållar med markanvändningen, skriver Erik Pelling.

Att bygga koncentrerat är att bygga hållbart eftersom vi på så sätt hushållar med markanvändningen, skriver Erik Pelling.

Foto: Elin Sandow/Arkiv

Insändare2020-10-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare från  Peter Söderbaum 12/9 

Peter Söderbaum ställer i en insändare några frågor om den planerade utbyggnaden av de sydöstra stadsdelarna i Uppsala. 

Anledningen till varför du inte fått ut en sammanställning av samtliga inkomna yttranden med kommentarer från kommunen är att det inte finns någon sådan sammanställning med kommentarer ännu. Det inkom många yttranden och arbete pågår med att noggrant gå igenom yttranden och synpunkter för att sedan kunna presentera svar och ett reviderat förslag till fördjupad översiktsplan för de sydöstra stadsdelarna. Ambitionen är att det ska kunna presenteras i januari 2021. Du har självklart enligt offentlighetsprincipen rätt att innan dess ta del av de inkomna samrådsyttrandena var för sig. 

Vad gäller den andra frågan om byggplanernas förenlighet med hållbarhet så håller jag inte med. Att göra ingenting är inte det bästa för klimatet.  Vi måste kunna kombinera utveckling med fler bostäder och jobb och hållbarhet. Den vägledande principen för hela byggprojektet är hållbarhet. Att bygga koncentrerat är att bygga hållbart eftersom vi på så sätt hushållar med markanvändningen. Mark är en ändlig och dyrbar resurs som behövs för vår livsmedelsförsörjning.  

Det skapar även förutsättningar för effektiva hållbara tekniska system för försörjning av värme och vatten och hantering av avfall med mera. Forskning från bland annat Hammarby sjöstad visar att det är just de stora tekniska systemen som ger störst effekt på resurshushållning och energiåtgång. Det skapar också underlag för en effektiv och attraktiv kollektivtrafik vilket är en av grundpelarna i ett hållbart samhälle.  

Sen kommer vi naturligtvis att ställa krav på byggmaterial som trä och tegel och hitta smarta lösningar som gör byggskedet klimatneutralt. Ett exempel är det nya bygglogistikcenter som redan halverat antalet byggtransporter in till byggnationerna i Rosendal. Stadsmiljön förbereds även för ett förändrat klimat. Befintliga träd ska i så stor uträckning som möjligt bevaras, gator kommer att planteras med träd för att ge svalka och gröna tak och planteringar kommer anläggas för att fånga upp regn. Åtgärder som även tillför många andra positiva värden.