Svar på insändare från Ove Nylander 21/9
En av våra främsta uppgifter är att se till så att Uppsalabornas skattepengar går till rätt saker. När kommunen upphandlar tjänster och varor ska det ske genom affärsmässiga avtal där verksamhetens behov styr. Det är en självklarhet för oss i Uppsalas Mittenstyre.
Vi vill aldrig att upphandlingar ska leda till viten. Men om en leverantör inte levererar i enlighet med avtalet och dialog inte räcker till så är viten ett viktigt påtryckningsmedel för att vi ska få vad vi betalar för.
I varje upphandling gör vi en avvägning mellan verksamhetens behov och upphandlingens klimatpåverkan. I den specifika upphandlingen som Nylander nämner har verksamheten behövt att det lätt ska gå att ha med sig bensin till handmaskiner ute i fält vilket har resulterat i plastdunkar. Sedan upphandlingen genomfördes har vi blivit bättre på att implementera plastkrav i nya upphandlingar.
Det är tack vare projektet Klimateffektiv plastupphandling som har haft fokus på att få leverantörer att utöka sitt utbud av återvunnen och förnybar plast. Projektet avslutades i våras och har resulterat i en vägledning för klimateffektiv plastupphandling, klimatkrav för plastprodukter på olika nivåer samt ett LCA-verktyg för klimatbedömning. Arbetet som genomförts är unikt för Uppsala och resultatet av vårt arbete efterfrågas runt om i Sverige.
Vi är stolta över att Uppsala kommun går före på plastområdet nationellt. Men om Uppsala ska vara fossilfritt år 2030 och klimatpositivt år 2050 måste vi jobba ännu hårdare för att minska vår användning av fossila bränslen och plast.