Vi bygger för tätt, för högt och utan skyddsrum

Sprid den nya bebyggelsen över kransorterna, i stället för att bygga tätt och högt, skriver Tiit Lüllmaa

Om vi skall bo säkert i framtiden då måste bebyggelsen spridas över större områden, skriver Tiit Lüllmaa.

Om vi skall bo säkert i framtiden då måste bebyggelsen spridas över större områden, skriver Tiit Lüllmaa.

Foto: Terje Pedersen/TT

Insändare2020-11-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lär vi oss aldrig? Så kan man tänka nu när man fortsätter att bygga och planera höga hus, tätt, tätt och pandemin får allt större spridning. Tror vi att detta kommer att bli den sista pandemin i världen?

När det kalla kriget tog slut, trodde myndigheterna att nu var det bara att nedrusta. Detta visade sig mycket förhastat och försvaret måste upprustas.

Tror man att vi aldrig mer kommer att behöva ett skyddsrum? Jag ställde den frågan tidigare i en insändare den 14 juni i år. Många reagerade positivt, men inga makthavare i Uppsala hade några synpunkter.

Det sista skyddsrummet i bostadshus i Uppsala byggdes 1988 i Sävja.

En koncentrerad utbyggnad av en stad är inte ett måste. Om man vill undvika att människor dör vid pandemier eller i luftangrepp så måste man tänka annorlunda. Även råttor har nu förstått möjligheten att kunna invadera i tättbebyggda områden och ger stora problem. Som jag tidigare berättade kan man på Fastighetsnytts podcast ta del av virusexperten Stefan Schwartz, som berättar om kopplingen mellan växande städer och farsoter.

Uppsala får nu tillbaka flygflottiljen F-16 vilket är bra, men även främmande makt kan nu se ett mål i händelse av ett militärt angrepp. Då hjälper inga fyrspår, kostsamma spårvagnslösningar eller att politiker slår sig för bröstet, och kallar Uppsala för Klimatstad. Detta medan välfungerande och trevliga bostadsområden förstörs, för att bygga mycket och stort. Grönytor försvinner och inte ens ansvarigt kommunalråd kan få oss att tro, att detta är att bygga hållbart. Lyssnar man överhuvudtaget till människorna som bor här? Insändare på insändare visar att man kör på utan hänsyn till remisser eller människors intresse av att bevara attraktiva boendemiljöer.

Skyddsrum och utrymningsplaner måste finnas! Har ni överhuvudtaget tänkt på detta? Det går inte att göra som när pandemin kom och allt var nedrustat och borta. Finland hade kvar sina lager av skyddsmasker med mera. De har lärt sig den hårda vägen.

Min uppfattning är att om vi skall bo säkert i framtiden då måste bebyggelsen spridas över större områden i kransorterna. Alla vill inte bo i höghus hela livet.

Vi vet inte vad framtiden har i sitt sköte, men att kunna skydda Uppsalas invånare är ett absolut måste. Det är de folkvalda som har det ansvaret. Tar ni det ansvaret med de planer som nu finns för utbyggnaden av Uppsala?