Vi behöver fälla en del träd

Skogar med mycket döda träd kryllar av liv, även om det kan se lite skräpigt ut på vissa ställen, skriver Jochen Schreiber.

Besökande till Hammarskog kan se fram emot försommaren när vitsippan blommar på den restaurerade lövängen, skriver Jochen Schreiber.

Besökande till Hammarskog kan se fram emot försommaren när vitsippan blommar på den restaurerade lövängen, skriver Jochen Schreiber.

Foto: Jochen Schreiber

Insändare2023-03-15 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Göran Erlandsson 4/3

Hej Stig, Lars och Göran!

Mycket trevligt att ni är så flitiga besökare till Hammarskogs naturreservat och uppskattar den fina naturen. Vi på Uppsala kommun som förvaltar området tar faktiskt ner en del träd som riskerar ramla över vandringsstigarna. Dessa träd får oftast ligga kvar för att bli hem för många av skogens arter som är beroende av död ved för sin överlevnad. Skogar med mycket döda träd kryllar av liv, även om det kan se lite skräpigt ut på vissa ställen. Måste vi fälla många träd på samma ställe, till exempel vid angrepp av granbarkborrar, så kör vi ofta ut en del stockar från skogen som sedan blir ved till grillplatserna i kommunens naturområden. 

När det gäller granbarkborrar så förökar sig dessa i levande granar, som till exempel är stressade av torka och inte kan försvara sig. I döda granar däremot utvecklas många av barkborrens fiender, som den vackra myrbaggen.

Jag hoppas att ni får många trevliga vårpromenader i Hammarskog, och missa inte de restaurerade naturbetesmarkerna i Toran, när de blommar som vackrast på försommaren!