Replik till insändare av Amanda Rensmo 8/11
Vattenfall och SAS vill gärna klargöra förutsättningarna för planerna att producera hållbart flygbränsle tillsammans med Shell och LanzaTech, i detta fall så kallat elektrobränsle som ingår i kategorin SAF (Sustainable Aviation Fuel), en kategori som innehåller flera typer. Idén här är att helt ta bort den fossila råvaran ur produktionen och ersätta den med koldioxid som fångas in från kraftvärmeverket i Uppsala, fossilfri el och vätgas.
Processen tar bort koldioxid, som skapats vid förbränning av avfall av biogent och fossilt ursprung, från kraftvärmeverket och återanvänder den. Vi kommer att återvinna ca 200 000 ton koldioxid per år som annars skulle ha släppts ut i atmosfären. Vi kommer att konvertera den koldioxiden till flygbränsle med hjälp av el och vatten. Detta ska jämföras med konventionell flygbränsleproduktion där man utgår från ny fossil råvara som omvandlas i raffinaderier till flygbränsle. Skillnaden mellan dessa två tillvägagångssätt blir att vi inte behöver ta ut mer ny fossil råvara och därmed sparas utsläpp motsvarande 200 000 ton koldioxid per år.
Resultatet blir att produktionen av elektrobränslet kraftigt reducerar utsläppen av ny koldioxid till atmosfären. Vi har valt att inte presentera en siffra ännu då det påverkas av hur regelverket är utformat, vilket är under bearbetning, men vi kan säga att reduktionen är hög.
Dessutom är det viktigt att påpeka att det inte råder elbrist, Sverige har nettoexporterat stora mängder el de senaste åren. Däremot kan det råda brist på el på rätt ställe då det kan finnas brist på överföringskapacitet via elnätet på olika håll i landet. Det är dock inte fallet här, då den tilltänkta industritomten några kilometer norr om kärnkraftverket i Forsmark har en stark elnätsanslutning med fossilfri el, från vatten-, vind- och kärnkraft, med ett mycket lågt koldioxidavtryck. Elen som produceras i Sverige är drygt 98 procent fossilfri. I Sverige produceras normalt mellan 140 och 160 TWh el under ett år och vår elanvändning ligger normalt på mellan 135 och 145 TWh per år.
Vi avfärdar bestämt påståendet om att det handlar om att gömma utsläpp av koldioxid, det kommer att redovisas enligt de regler som kommer att utformas. Det är värt att påminna om att utsläppen av koldioxid kommer att minska rejält då den fossila råvaran tas bort och koldioxidutsläppen återanvänds till flygbränsle.