Vetenskapen kan lära oss om gängvåldet

Det är omvittnat svårt att spå, särskilt om framtiden. Men det finns metoder att använda som ökar sannolikheten att lyckas, skriver Carl Åborg, psykolog, docent, Uppsala.

Förödelsen efter sprängattentatet i Fullerö i september där en kvinna i 25-årsåldern avled.

Förödelsen efter sprängattentatet i Fullerö i september där en kvinna i 25-årsåldern avled.

Foto: Adam Wrafter

Insändare2023-10-20 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Vem såg det komma?” Det är en vanlig retorisk fråga i debatten om gängkriminalitet. Ofta följt av tvärsäkra, självgoda påståenden om att man själv gjorde det, till skillnad från de politiska motståndarna. 

Det är omvittnat svårt att spå, särskilt om framtiden. Men det finns metoder att använda som ökar sannolikheten att lyckas. Vetenskapliga metoder. Forskare har som en huvuduppgift att samla och analysera data, söka mönster och hitta samband. Som sedan kan användas för att förstå vår samtid och skapa hypoteser om framtiden. 

Ett bra svar på den inledande frågan är: Richard Wilkinson och Kate Pickett. Engelska forskare i epidemiologi som studerat effekter av den ökande ojämlikheten, de allt större ekonomiska klyftorna. I boken ”The Spirit Level”, (”Jämlikhetsanden” på svenska) från 2009 och den uppföljande ”The Inner Level”, (”Den inre ojämlikheten”) från 2018 presenterar och behandlar de en stor mängd statistik från 23 rika länder, däribland Sverige. 

En tydlig slutsats är att större ojämlikhet leder till större sociala problem, bland annat kriminalitet. Andra effekter, som boendesegregation, dåliga skolresultat, ohälsa, ökar i sin tur kriminaliteten, särskilt bland unga. 

Ett ytterligare svar på frågan ovan är: Alla som lyssnade på vetenskapen. En annan kris som drabbar oss nu är klimatkrisen. Även här har många forskare under lång tid sett det komma. Och även här tvingas vi konstatera att alltför få lyssnat. Verkliga problem försvinner inte för att vi vägrar se och höra. De blir bara värre och svårare att hantera. Lyssna på vetenskapen!