Vem ska folkomrösta -- och om vad?

Kommer väljarna att möjlighet till ett riktigt val i folkomröstningen om spårväg, skriver Ola Karlsson.

Kommer väljarna att möjlighet till ett riktigt val i folkomröstningen om spårväg, skriver Ola Karlsson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-12-18 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om folkomröstningen om spårtrafiken sker kommer väljarna då bara att få pest eller kolera som alternativ, eller ges de möjlighet till ett riktigt val? Den offentliga makten är ju tänkt att komma från folket, men som regel styr politikerna genom skenbar valfrihet där de sätter upp ett fåtal alternativ att välja bland. Valet kanske behöver ställa en mer öppen fråga: Hur vill du att trafikinfrastrukturen i Uppsala ska se ut?

Centrala Uppsala är byggt efter förhållanden för flera hundra år sedan utan en aning om dagens trafik. För hundra år sedan började dagens trafik att uppträda men det byggdes inte för dagens omfattning. Om vi ska förbereda oss på morgondagen, idag, behöver vi utöver dagens problem titta på de teknikförändringar som är på gång samt ställa frågan, hur stort ska Uppsala bli?

Och vilka är det som ska välja, de närmast berörda som kommer att nyttja fördelarna eller drabbas av förändringen, folket i Uppsala som kanske kommer att använda systemet, eller hela kommunen, även de som aldrig kommer att använda transporterna, fast de troligen blir tvungna att medfinansiera det hela?