Replik till insändare av Elisabeth Blomgren 6/9
Elisabeth Blomgren anser att Siggeforaetableringen är en oerhört fantastisk och glädjande händelse. Hennes jubel över att ”vargar återkommit till sin plats i den svenska faunan” visar att hon saknar förmåga att se problemen och att tänka sig in i hur det känns att hitta sina djur döda och skadade efter en vargattack.
Att uttrycka sig så provocerande kan bara skada vargens möjligheter att bli accepterad.
Hon efterlyser en mer kreativ, kunnig och strukturerad hantering av skaderiskerna och föreslår till exempel att boskapsvaktande hundar och lamadjur skall skydda tamdjuren. Men hundar och allemansrätt är sannolikt en mycket farlig kombination och vargen dödade de flesta i en flock lamadjur som var tänkta att bli boskapvaktare.
Och hon anser fortfarande att det är möjligt att varje kväll ta in hundratals får spridda på flera betesplatser.
Elisabeth Blomgren skriver att det är ett ansvar både för stat och djurägare att förhindra skador. Problemet är att staten inte tar ansvar för sina djur utan vältrar över alla problem och kostnader på tamdjursägarna.
Hon konstaterar att de djurägare som har rovdjursavvisande stängsel brukar tycka att det fungerar bra. Det är möjligt. Vargen skaffar mat på det sätt som kostar minst energi och det kräver antagligen en viss ansträngning att forcera ett så kallat RAS. Men att vargen söker upp en annan besättning innebär bara att problemet lastas över på någon annan.
RAS kan möjligen sägas fungera så länge vargen hittar mer lättåtkomlig föda och är inget annat än en dyr kortsiktig lösning.
Allt fler djurägare vittnar om att det är ekonomiskt ohållbart att bygga RAS till en liten besättning. Alternativet är ofta att lägga ned verksamheten och låta markerna växa igen.
Elisabeth Blomgren talar om för djurägarna hur de borde ha skyddat sina djur och berättar också hur de skall göra för att slippa attacker i framtiden.
Likt många andra självutnämnda experter anser hon sig ha löst problemet med varg och tamdjur. Och hon har uppenbarligen rätt i en sak: mer kunskaper behövs.