Varför ska Uppsala försöka bli som Malmö?

Den höga exploateringen i sydöstra staden är inte etiskt försvarbar, skriver Inger Sjöberg.

I Arlöv gick det att få fyrspår till storstad utan krav på hutlöst många nya bostäder skriver Inger Sjöberg.

I Arlöv gick det att få fyrspår till storstad utan krav på hutlöst många nya bostäder skriver Inger Sjöberg.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2020-06-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändarsvar av Erik Pelling 27/5

Erik Pelling kritiserar mina synpunkter på den enorma utbyggnaden i sydöstra staden. Visst kan det byggas i stadsdelen men den höga exploateringen på 21 500 bostäder i en lantlig miljö mot de nu boendes vilja är inte etiskt försvarbart.

Uppsalapaketet är dåligt för klimatet. Vad har orter som Arlöv och Skavstaby gemensamt? Jo fyrspår till en storstad utan att krävas på hutlöst många bostäder som kompensation. Det är fel av bostadsministern (MP) att kräva att Uppsala ska bygga 33 000 nya bostäder på ny mark för fyrspår och av kommunen att gå med på det. 

Stadsplanering och byggande omvärderas nu totalt. Nyss såg jag Arkitekturgalan 2020 på URplay. Arkitekt Cecilia Holmström hävdade där att hållbara städer är de som utgår från platser och byggnader som redan finns och bevarar och utvecklar dem. Vi måste tänka nytt när byggbranschen står för en tredjedel av vårt utsläpp av koldioxid säger hon. Lendager- gruppen av arkitekter i Danmark sysslar enbart med cirkulär ekonomi och återanvänder avfall och material i sina hus. Tegelstycken som lapptäcke på nya fasader var vackert. Nytt byggmaterial kan inte bli energi- och klimatneutralt som återbruk kan.

Att bygga relativt tätt är hållbart. Men det har nackdelar som står i Boverkets skrift Rätt tätt. Grönytor minskas. Barn får för lite yta för lek och spring. Och äldre kanske inte kan uppleva annan natur än den som finns nära dem i staden. Nu med epidemin har alla upplevt hur viktig parker och grönområden är för frihetskänsla och hälsa.

Trä i husbygge och som biokol under mark är bra för klimatet men kan inte jämföras med levande träds förmåga att omvandla koldioxid till syre, fotosyntesen. Ett fullvuxet stort träd som fälls måste ersättas av minst hundra nya trädplantor för samma klimatnytta. Och det lär väl inte få plats i den täta staden kommunen planerar i skogen.

Min kritik mot planen är den som de fristående konsulterna framförde i Hållbarhetsbedömningen.  De anser att planen medför negativa konsekvenser för natur- och kulturmiljö och rekreation. Bron över Fyris bör ej byggas. Linnéminnen hotas. Påverkan på klimatet blir stor i byggskedet speciellt som skog skövlas. Bebyggelsen bör minskas. 

Vi är många som undrar varför Uppsala ska bli så stort och försöka uppnå Malmös befolkning som nu är 345 000. Mer barn flyttar nu från än till de tre största städerna. Något att tänka över. Bevara staden lagom stor så vi kan säga - Uppsala är bäst.