Varför "mörkar" ni vaccinkapaciteten?

Hur snabbt hinner regionen vaccinera gruppen 65 plus, undrar Bo Bengtsson.

Region bör redovisa sin vaccinationskapacitet, skriver Bo Bengtsson.

Region bör redovisa sin vaccinationskapacitet, skriver Bo Bengtsson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-02-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Region Uppsala ska man starta vaccineringen av denna grupp i mitten av mars. Enligt regionens hemsida har man i dagsläget iordningställt tre lokaler för att genomföra dessa vaccinationen i Fyrishov, i Gottsunda centrum och i NTI-gymnasiet. Elisabeth Karlsten, Region Uppsala, har berättat att man i Fyrishov kommer att vaccinera ca 30 personer/timme i fas 2, dvs alla 65+. Jag har skickat ett mail till regionen och frågat vilken kapacitet man har på de andra två lokalerna men fått till svar att Regionens kapacitet kommuniceras bara internt! Varför detta hemlighetsmakeri?
Enligt folkräkningen för Uppsala kommun finns det i kommunen ca 40 000 personer över 65 år.
Av dessa har ca 8 000 redan fått sin vaccinering. Återstår således 32 000 personer d.v.s. 64 000 doser.
Om vi antar, eftersom man inte vill berätta, att alla tre lokalerna som nämnts ovan har samma kapacitet så kan man klara 90 personer i timmen. Det innebär att man varje vecka måndag-fredag, 8 tim/dag hinner ge 3 720 doser. Det kommer således att ta drygt 17 veckor innan alla 65+ fått sina två doser. Fas 2 kommer således att bli klar till midsommar och inte under april månad som man tidigare meddelat.
Elisabeth Karlsten har vidare sagt att max-kapaciteten i Fyrishov är 90 personer/timme men den kommer man inte att nyttja i fas 2, i var fall inte inledningsvis. Om vi antar att alla tre lokalerna har samma kapacitet så klarar man 270 personer/timme. Om man redan i mitten av mars nyttjar den kapaciteten fullt ut så, med samma resonemang som tidigare, klarar man att ge 11 160 doser/vecka. Då tar det således nästan 6 veckor innan alla 65+ fått sina två doser och då skulle man vara klar i slutet av april. 

Jag är väl medveten om att Regionen måste få leveranser av vaccin. Men det vore intressant om regionens vaccinationssamordnare, Margareta Öhrvall, ville berätta vilken kapacitet man har i Uppsala kommun, det kanske finns fler ställen som man planerar att vaccinera på men som man inte nämner på sin hemsida. Vi är många som går och väntar på att bli vaccinerade och då tror jag att full öppenhet från Region Uppsala sida är bästa sättet att skapa förtroende bland medborgarna.
Bo Bengtsson, Björklinge

Svar

Kapaciteten finns

 Nej, Region Uppsala mörkar inte uppgifter om kapaciteten, tvärtom finns det en strävan att hela tiden vara transparenta och förmedla aktuell information om läget och planeringen framåt.

 Enligt de beräkningar som vi har gjort har Region Uppsala den kapacitet som krävs för att kunna vaccinera befolkningen i enlighet med de uppsatta målen, både lokal- och personalmässigt. Om vaccinleveranserna fortsätter att bli mindre och senare än aviserat kommer det att påverka vaccinationstakten. Men detta kan vi som region inte påverka.

 När det gäller vaccinationslokalerna i Uppsala har vi för närvarande klart med tre externt inhyrda lokaler. Beroende på öppettider har dessa en kapacitet på mellan 8 000 och 18 000 vaccinationer i veckan. Den lägre siffran gäller vid 8 timmars öppethållande per dag, måndag-fredag, den högre siffran gäller vid 12 timmars öppethållande måndag-söndag. Öppethållandet kommer att styras av tillgången till vaccin. Utöver dessa tre lokaler söker Region Uppsala en fjärde lokal i Uppsala, så kapaciteten kommer att utökas ytterligare. I fas fyra kommer vaccinationer även att kunna ges i andra lokaler, vid vårdcentraler, vaccinationsbyråer och barnmorskemottagningar, under förutsättning att det kan göras på ett smittsäkert sätt och vi har tillräckligt med vaccin.

 Det stämmer att vaccinationerna av gruppen 65 år och äldre sannolikt kommer att pågå under mars och hela april. Men orsaken till detta är att vi endast kan använda vissa vacciner som är ordentligt prövade på aktuell grupp, och att leveranserna av dessa inledningsvis är relativt små. Om allt tillgängligt vaccin hade kunnat användas hade det gått snabbare. Nu kommer vi i stället att börja vaccinera andra grupper parallellt, med det vaccin som inte kan användas till äldre.

 Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare