Varför ignorerar UNT Uppsalas fullmäktige?

UNT borde rapportera mer från Uppsalas kommunfullmäktige, skriver Roland Edwardsson

UNT 28 april

UNT 28 april

Foto: UNT

Insändare2021-01-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

UNT:s behandling av fullmäktige

Hur kan det komma sig att vår lokaltidning helt ignorerar vad som händer i stadens högst beslutande organ? (Och det gäller inte bara det senaste sammanträdet, där man t ex behandlade Uppsala som cykelstad och hur man behandlar nya partier och där det unika undantaget var Söderlunds närvaro vid debatten om Gränbyfältet). Nej det gäller sedan lång tid. Hur många Uppsalabor vet till exempel vilken budget och skattesats som gäller 2021? Det beslutade kommunfullmäktige vid förra sammanträdet.

I en reklam nyligen sades bland annat att "man skall granska samhället och dess makthavare". Pyttsan! Normala och ordinarie lokalpolitiker kan göra, interpellera och lägga motioner som de vill utan att det uppmärksammas. Först om man blir så kallad "vilde" är det intressant (för närvarande finns fyra "vildar": två som har blivit uteslutna ur sina partier - Hanna och Alm - en som har hoppat av vänstern - Rhann  och en suppleant - Ericsson - som hoppat av centern).

Endast i Tierp verkar man ha uppmärksammat att sammanträdena nu hålls helt digitalt.

Roland Edwardsson

SVAR

Vi bevakar politiken på andra sätt

Tack för ditt brev och återkommande synpunkter på bevakningen av fullmäktige i Uppsala!

Lokal politik har varit och är i allra högsta grad ett viktig område att bevaka och granska för UNT. Den tid då vi - och de flesta andra dagstidningar – regelmässigt rapporterade om varje inlämnad motion eller refererade alla debatter oavsett fråga är dock förbi. Det kan man absolut ha synpunkter på, inte minst om man ser till tidningens demokratiska uppgift. 

Vi väljer dock att bevaka den lokala politiken på andra sätt i stället. Exempel genom att belysa vilka effekter nya förslag kan få, vad genomförda beslut har betytt och inte minst genom att berätta om människor som påverkas av det politikerna tycker och tänker. Och, ja, vi skriver absolut om avhopp från de valda stolarna i fullmäktigeförsamlingen av den enkla anledningen att det är väl lästa nyheter.

Just läsarintresset är ett viktigt riktmärke för hela vår bevakningen. Artiklar om konsekvenserna av politiken läses betydligt mer än referat från en politisk debatt, om det inte är en särdeles brinnande fråga med extra stort allmänintresse. Utifrån det väljer vi att prioritera som vi gör.

Att fullmäktigemöten numera hålls digitalt var en nyhet i april, för övrigt på första sidan i UNT:s pappersupplaga. Idag ett drygt halv år senare är digitala möten inte nyhet längre. Saker förändras. Det gäller såväl omvärlden, våra läsares intressen som vår bevakning.

Roger Berglund, redaktionschef