Vaccination covid-19. Hur tänker Region Uppsala?
Dödstal bland personer som testats positivt för covid-19 i Sverige (19/3-1021 enligt Folkhälsomyndighetens statistik):
Ålder dödstal
90+ 35 procent
80-89 25 procent
70-79 9,2 procent
60-69 1,2 procent
50-59 0,23 procent
40-49 0,06 procent
< 40 ej signifikant jämfört med normala dödstal.
Vaccination, oavsett åldersgrupp, minskar dödstalen till ej signifikant större än normalt i alla åldersgrupper. Uppsala län tilldelas vaccin proportionellt mot antal invånare äldre än 70 år (53 827), hittills 63 930 doser.
Antal vaccinerade personer i Uppsala län 19/3-2021
Personal:
Hälso-sjukvård: 15 388
Kommunal vård-omsorg: 9 879
Riskgrupp (bl.a. 70+): 6 925
Övriga: 526
Summa 32 718
Enligt FHM:s statistik 19/3: (påbörjade 29 100, fullföljda 15 300, totalt 44 400 doser)
Varför försöker inte Region Uppsala att så snabbt som möjligt hindra den effektiva ättestupa som covid-19 utgör genom att först vaccinera äldre enligt FHM:s rekommendationer? Hittills har mindre än 10 procent av tilldelade vaccinationsdoser använts för att vaccinera personer ur åldersgruppen 70+ trots att denna åldersgrupp används som norm för tilldelad vaccinmängd och dessutom har 100-faldigt större risk att avlida pga covid-19 än yngre åldersgrupper.
Per Nordblad, Uppsala
Svar
Vi följer Folkhälsomyndighetens prioritering av vaccinationerna
Region Uppsala har sedan vaccinationerna inleddes följt Folkhälsomyndighetens rekommenderade prioriteringsordning. Enligt dessa direktiv ska personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst samt personal som inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård som arbetar nära dessa personer vaccineras först och det är så vi har gjort. I flera regioner, däribland Region Uppsala, har hälso- och sjukvården varit mycket ansträngd, så ansträngd att man har behövt tillämpa så kallat krislägesavtal, där personal har fått arbeta i 12-timmarspass för att klara att möta de akuta vårdbehoven. Folkhälsomyndigheten medgav i ett tidigt skede att regioner, i syfte att kunna upprätthålla bland annat akut- och intensivvård, kunde vaccinera viss vårdpersonal parallellt med övriga vaccinationer i fas 1 och vi har använt oss av den möjligheten.
När vi för några veckor sedan gick in i fas 2 var budet att grupperna som ingår i denna fas – bland annat vård- och omsorgspersonal och personer över 65 år - skulle kunna vaccineras parallellt. Så skedde också i Uppsala län. Under en tid fanns det i praktiken två olika vaccinationsspår: ett som gällde gruppen äldre som vaccinerades med Pfizer- eller Modernavaccin och ett annat spår för gruppen vårdpersonal som vaccinerades med Astra Zeneca, som under den perioden endast rekommenderades för personer under 65 år.
Den 19/3 kom ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten, om att det nu fanns en tydlig prioriteringsordning inom fas 2 som skulle följas. Samma dag som beskedet kom stoppade Region Uppsala all vaccination av vård- och omsorgspersonal och ställde in planerade vaccinationer av yngre personer med stöd enligt LSS eller personlig assistans. Ingen vaccination kommer nu att göras av lägre prioriterade grupper inom fas 2 förrän alla i gruppen 65 år och äldre har erbjudits vaccination.
Det är Folkhälsomyndigheten som har ansvaret för prioriteringsordningen av vaccinationerna och Region Uppsala har aldrig haft någon egen linje utan har hela tiden följt den ordning som gäller nationellt.
Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala