Berika barnens skolgång – låt de åka utomlands!

Utvecklingen i Sverige är oroväckande, skriver insändarskribenten Markus Frick om skolplikten. Varför tillämpas inte frihet under ansvar, undrar han.

Markus Frick vill åka med sin familj till Kenya för att volontärarbeta, men på grund av skolplikten får de inte åka. "Vill leva i en värld där individer genom att ta ansvar får rätt till självbestämmande." skriver han. På bild hans dotter Edda Frick i den kenyanska skolan.

Markus Frick vill åka med sin familj till Kenya för att volontärarbeta, men på grund av skolplikten får de inte åka. "Vill leva i en värld där individer genom att ta ansvar får rätt till självbestämmande." skriver han. På bild hans dotter Edda Frick i den kenyanska skolan.

Foto: Markus Frick.

Insändare2024-12-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har skrivits mycket om vårt engagemang i Kenya och jag förstår att det är en fråga där man har delade åsikter. Senast var det UNT:s ledare som använde rubriken ”Skolplikten är viktigare än upplevelser” (26/11).

När vi för tre år sedan startade Kvarteret Rosendal fanns tydliga inslag av att både jobba med social och miljömässig hållbarhet. Att vara med som en tydlig drivkraft i den cirkulära ekonomin. Under våra tidiga resor kom vi i kontakt med en kvinnlig Workshop av Aids/HIV drabbade kvinnor och när vi tog steget att starta en butik kunde vi för första gången vara med och bidra på riktigt. Vi tog tillvara på tyger från verksamheten i Sverige och kunde på det sättet hjälpa många utsatta kvinnor till en försörjning. Detta har med tiden blivit en av de viktigaste delarna när det kommer till den ”storytelling” som sprids till våra kunder. Kanske också en starkt bidragande anledning till att vi fick ett mejl från företagarna att vi blivit nominerade till ”Årets Företagare”.

Under förra resan kombinerade vi detta arbete med att bygga en tre våningar hög skolbyggnad för 350 elever. Tror inte att samma ledarskribent som skrev i UNT skulle kalla en skola som Röda Korset bygger för ett volontärarbete. Vi skulle såklart kunna ändra på det med att låta lite insamlade pengar gå tillbaka till oss i form av lön, men ambitionen är att göra detta utan administrativa avgifter för att våra givare ska få så mycket välgörenhet som möjligt för pengarna.

När det kommer till våra barn är jag som pappa otroligt stolt över våra barn. De 5–6 veckorna de får gå i deras skola i Kenya betyder otroligt mycket för dom. Bland eleverna på skolan vi byggde finns barn som vår äldsta dotter Edda har känt sedan hon var knappt ett år. Därför har jag som pappa otroligt svårt att förklara för dem att det finns en lagstiftning i Sverige som tycker att detta inte är skäl för att det ska få resa. Har ställt frågan om vad som anses som ett skäl, men inte fått något svar. Har svårt att se att lagstiftningen som kom för mer än 20 år sedan och som är starkt kritiserad av riksrevisionen hade som syfte att neka alla typer av resor.

Är generellt mycket liberal i mina åsikter och är orolig både för utvecklingen i Sverige och vår omvärld. Vill leva i en värld där individer genom att ta ansvar får rätt till självbestämmande. Vi har sedan vi startade detta gjort det utifrån våra barns bästa och under alla resor tagit ansvar för att de vid sidan av skolgången i Kenya gör uppgifter från svenska skola.