Den 2 oktober hade Yrsa Moraeus (16 år) en insändare med titeln Vuxna, ljug inte för oss om klimatet! Dessvärre är det inte bara när det gäller klimatet som felaktig och vilseledande information (lögner) sprids. Om vi vill lämna efter oss en bättre värld måste avgörande beslut i samhället baseras på så korrekt information som möjligt. Varför förekommer då så mycket lögner? Om man vill uppnå ett visst mål finns det ingen anledning att basera beslut och åtgärder på felaktig information. Om man gör det är förmodligen inte målet det man säger sig ha. En politiker kan exempelvis ställas inför följande val:
1. Att sätta upp mål och arbeta för att nå dem med åtgärder som baseras på så korrekta beslutsunderlag som möjligt. Åtgärderna kanske inte alltid är populära bland väljarna men då gäller det att övertyga dem om att alternativen är sämre.
2. Att sätta upp mål som väljarna anser önskvärda och föreslå åtgärder som tilltalar väljarna men kanske inte leder till målet men till makten.
Jag har frågat politiker vad de skulle välja men har inte fått något svar. Förmodligen för att man inte vill erkänna att det egentliga målet är makten. Dessutom har det blivit tämligen riskfritt att ljuga. I en artikel av Åsa Wikfors (Sans nummer 4, 2021) kan man läsa: ”Vi har kommit att acceptera att våra politiker ljuger.”
Den grundläggande orsaken till att felaktig och vilseledande information används så flitigt tror jag är att framgång mäts i makt och ekonomiska tillgångar. I stället borde framgång bedömas från vad man efter förmåga bidragit med till andras välbefinnande, mänsklighetens utveckling (ej i antal) och jordens överlevnad. En ständig tillväxt av produktion och utnyttjande av naturresurser är inte möjlig på en begränsad planet.
Jag förstår den ilska Yrsa Moraeus känner, men jag tror inte det enbart är en generationsmotsättning. Jag känner stor frustration själv och jag är 84 år. Jag tror det är dags att vi frustrerade börjar diskutera vilken värld vi vill ha och hur vi kan uppnå den. Jag deltar gärna i en sådan diskussion även om jag själv knappast får uppleva resultatet.