Varför följer inte UL Folkhälsomyndighetens rekommendationer?
Jag pendlar vardagar med Upptåget till mitt jobb på en skola i Uppsala. För det mesta så fungerar trafiken utan problem. Däremot när UL tvingas köra med korta tåg så uppstår problem. På avgångar som går i rusningstid, så lägger UL över ansvaret på den enskilde resenären. Vi ska själva avgöra om vi vågar ta risken att åka med tåget. Den informationen ges innan avgång. Kan nämna att personalen under dessa turer brukar låsa in sig för att strunta i viseringen av biljetter. Sålunda så känner personalen en otrygghet i samband med just dessa resor.
På Folkhälsomyndighetens hemsida så kan man läsa att "För att undvika spridning av covid-19 inom kollektivtrafiken och allmänna färdmedel bör verksamheterna; Punkt 2. begränsa antalet passagerare per fordon".
Alltså här står klart och tydligt att UL ska agera. Hur de agerar är upp till trafikdirektören.
Avslutningsvis, hur kan samhället förvänta sig att medborgarna ska följa de skarpa rekommendationer som gäller, när inte ens ett bolag som ägs av Region Uppsala följer de regler som gäller. Att sedan Region Uppsala står som ansvarig för den vårdapparat som nu kokar torrt gör saken än mer märklig.
Varför följer inte UL riktlinjerna?
På korta tåg i rusningstid lägger UL över ansvaret på resenärerna, skriver Tomas Bodin.
Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.