För en dryg månad sedan besökte jag den tandklinik där jag varit patient i mer än 10 år för en rutinåtgärd. Liksom alla gånger tidigare var jag mycket nöjd med behandlingen. Detta är viktigt för mig att få sagt.
När jag efter behandlingen och betalningen tittade på kvittot blev jag konfunderad. Behandlingspriset låg nämligen 43 procent eller 510 kronor över referenspriset för åtgärden. Av tandvårdsstödet om 600 kronor försvann alltså det mesta.
Enligt tandpriskollen.se ligger min klinik i snitt 37 procent över referenspriserna. Två andra Uppsalakliniker som jag kollat ligger 7 respektive 20 procent över. Jag har vid två tillfällen kontaktat min klinik – som ingår i en kedja och drivs som aktiebolag – för att ställa några frågor om prissättningen, men kliniken har inte hört av sig.
Beror det höga prisläget på högre kvalitet? Högre kompetens och högre löner för de anställda? Dyrare och bättre utrustning? Eller är det så att bolaget och dess ägare tar pengarna?
För mig personligen är problemet enkelt. Jag byter klinik. Men jag vill lyfta frågor om den fria prissättningen på tandvård. Regeringen har nyligen aviserat ett höjt tandvårdsstöd. Blir det då så att tandvårdspriserna automatiskt höjs? Vilken roll spelar referenspriserna?
Jag tycker att varje tandvårdsföretag borde informera tydligt om sitt prisläge i förhållande till referenspriserna och samtidigt motivera de avvikelser som förekommer.