”Vi är ingenting utan våra medlemmar - vi är starka tillsammans” - är en slogan som Vårdförbundet använt sig av. Ändå när jag som medlem i Vårdförbundet frågade om det finns någon av Vårdförbundets kanaler på nätet där medlemmar får starta egna diskussioner, så var svaret ”Nej”. Motiveringen till att inte tillåta något diskussionsforum var att Vårdförbundet anpassar sig efter andra fackförbund, vilket alltså är viktigare än att lyssna till de egna medlemmarna.
När avtalet med SKR och Sobona var klart kommunicerade ledningen budskapet ”Vårdförbundet har sagt ja till ett nytt avtal med förkortad arbetstid och högre löner”. Jag tror det är få medlemmar som satt sig in i avtalet som skulle sammanfatta det i samma ordalag. Den så kallade ”löneökningen” på cirka 3% är i linje med snittet som alla yrken får vid lönerevision, och förkortad arbetstid gäller bara en liten del av medlemmarna.
Därefter bytte Vårdförbundet omslagsbild på sin Facebook-sida med en ny slogan ”Nu fortsätter vi att jobba för dina arbetsvillkor och lön” (min fetning). Detta sätt att formulera sig vittnar om att Vårdförbundet inte identifierar sig med sina medlemmar. Här handlar det inte längre om att vi ska göra något tillsammans, utan att ledningen ska göra jobbet åt oss medlemmar. Men kan vi lita på att Vårdförbundet verkligen gör det?
Själv har jag skrivit två debattartiklar där jag lagt fram förslag om hur mer jämställda relationer mellan arbetstagare och arbetsgivare ska kunna etableras, vilket på sikt kommer göra det lättare att också förhandla om mer jämställda löner. Detta har fått stor uppmärksamhet i media, med intervjuer i både SVT och TV4. När jag tipsade Vårdförbundet om min senaste artikel, sa de att de skulle titta på den – men sen fick jag ingen mer återkoppling. När TV4 bad om ett utlåtande på min intervju avstod Vårdförbundet från kommentar.
Att bara sticka huvudet i sanden som Vårdförbundet gör menar jag inte är någon bra strategi. För verklig förändring tror jag att vi behöver tänka mer radikalt och systemkritiskt. Då fungerar det inte att bara anpassa sig efter spelregler som någon annan dikterat.
För ett bättre avtal senare, se då till att stärka interndemokratin, genom att exempelvis ordna ett öppet diskussionsforum, där medlemmar får vara med och engagera sig i samtalen på lika villkor. Gör vi detta tillsammans på riktigt, kan vi också bli starka tillsammans på riktigt!"