Den medicinska forskningen i Uppsala är av god kvalitet. Men en allt mindre andel läkare forskar. På sikt är detta ett hot mot utvecklingen av vården. Denna vecka möttes Läkarförbundet, Uppsala universitet och Region Uppsala för att diskutera hur fler läkare ska kunna forska.
Forskning är en naturlig del av vården. Utan vårdnära forskning hade vi inte fått vaccin mot covid-19 på rekordtid. Forskande läkare är livsviktiga och behöver bli fler. Men under det senaste decenniet har antalet forskningsmeriterade läkare minskat och incitamenten för läkare att forska försämras.
Sjukvården måste, tillsammans med universiteten, budgetera även för denna del av sjukvården. En enkät som Läkarförbundet gjorde 2023 visar att andelen läkarstudenter som upplever att de fått goda förutsättningar att bedriva forskning har minskat sedan 2018, och att andelen i Uppsala är lägre än på andra svenska lärosäten.
Kliniskt verksamma läkare vill ägna tid åt forskning, men tiden räcker inte till. När vården är överbelastad och underbemannad får forskningen stryka på foten. Forskning ses inte alltid ens på ett universitetssjukhus som en del av arbetet. Särskilt eftersatt är forskning inom primärvården, i Uppsala och i hela landet. Ett arbete har påbörjats i Uppsala, men för att lösa knuten krävs långsiktiga planer och satsningar som stärker läkare i primärvården att forska.
Forskningen i Region Uppsala måste värnas genom att underlätta för alla läkare att forska – under hela karriären. Det måste vara praktiskt och ekonomiskt möjligt för läkare att forska, för såväl läkare under utbildning som specialister. Fler ska kunna forska under allmäntjänstgöringen, AT, och specialiseringstjänstgöringen, ST. Forskande ST-läkare ska få specialistlön efter fem års tjänstgöring.
Man bör också satsa på forskningsintresserade läkarstudenter. Erbjud fler läkarstudenter sommarjobb inom forskning, till bättre villkor. Förutom att det skapar ett intresse för forskning redan tidigt i karriären, så skickar det ett värdefullt budskap till läkarstudenter: forskning är minst lika viktigt som kliniskt arbete.
Det är genom ny forskning som vården utvecklas. Världsledande forskning ligger bakom i princip hela den enorma medicinska utveckling som vi sett de senaste 100 åren. Den negativa trenden måste vändas. Låt Region Uppsala vara ett föredöme för resten av landet, satsa på forskande läkare och läkarstudenter!