Hur ska det gå?
Den frågan är vi många som ställer oss just nu. Snart börjar semestrarna. Det fattas personal, ett stort antal sjuksköterskor har slutat bara sista månaden.
De som styr uppifrån i regionen tror att de är på rätt väg, att de ska spara pengar att det kommer lösa sig. Det har ju alltid gått de andra somrarna.
I våras togs beslut att dra ner på bemanningspersonal, det kostar för mycket. Man vill tvinga dem att ta fast anställning då det inte ska löna sig att vara bemanning. Hade ju varit önskvärt men det fungerar inte i praktiken. Då måste man förbättra arbetsvillkor och löner för fast personal så att man kan få mer fast personal som vill vara kvar på arbetsplatsen.
Så nu har det minskat med bemanningspersonal, då fattas det plötsligt personal. Många i den fast anställda personalen orkar inte mer och säger upp sig. Det blir för tungt.
Hur löser vi det? Jo för att säkra vården inom akut- och operationsvård så låter regionen fast personal sälja sina semesterveckor samt ta längre pass under sommaren mot viss ersättning. Hur tror man att personalen ska hålla när man inte ens kan ta ut sin välbehövliga semester. Inte nog med det så kan regionen inte ge löneökningen som är utlovad i april utan den får vänta tills i oktober då man nu inte vill ge löneökning enligt riktmärket. Så vi kommer få skatta bort nära hälften av löneökningen när den kommer retroaktivt i oktober (om den kommer då). Hur lite är vårdpersonal värd idag? Har man redan glömt vår insats under pandemin?
Om du inte måste så sök inte akutvård i sommar? Vården i sommar är inte säkrad. Vi går redan på knäna och sommaren har inte ens börjat. Hur ska det gå?
Regionen, politiker och akademiska sjukhuset måste ta sitt ansvar nu. Visa att er personal som kämpar varje dag för att få vården att fungera är värd att satsa på!