Våra vandrande grodor skadas och plågas

Skogsområdet väster om Norbyvägen i Eriksberg.

Skogsområdet väster om Norbyvägen i Eriksberg.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Insändare2022-04-10 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu börjar snart grodvandringen i Eriksberg. För ett år sedan hade grodorna börjat vandra redan i mars. När solen värmer kryper de upp ur sina visten. De kommer från trädgårdar, från Rödbergsparken och från Hammarparken och söker sig efter sina gamla vägar ner mot dammarna i Ekebydalen. Groddjur är fridlysta och får inte dödas eller skadas. Ändå trafikdödas hundratals paddor, grodor och ett antal salamandrar på Eriksbergsvägen.Trots att Föreningen Rädda Eriksbergs skogar påmint om Uppsala kommuns ansvar att skydda groddjuren görs ingenting i år. Vi har föreslagit hastighetsbegränsning eller helst omledning av trafiken under dygnets mörka del när de vandrar. Att stänga av Eriksbergsvägen för genomfartstrafik under några timmar under sen kväll och natt kräver bara några skyltar och innebär en mindre omväg för genomfartstrafiken.

Förra året fick föreningen löfte om att Gatu- och samhällsbyggnadsnämnden skulle utreda frågan. För ett par veckor sedan skickade vi en påminnelse. Vi fick svar med hänvisning till framtida åtgärder, alltså inget skydd för grodorna i år heller. Man hänvisar till detaljplanen för Hammarparken. Uppsala kommun vill hindra grodorna att vandra med hjälp av ”barriärer”. Efter vårvandringen ska man hindra groddjuren från att återvända till födosöksområden och vintervisten i skogsområdena i Eriksberg. Man avser bygga grodhotell och stänga in grodorna i Ekebydalen. Detta är emot lagen men Länsstyrelsen ger sitt stöd. 

Att inte minska riskerna för trafikskador är djurplågeri och kan idag även betraktas som artskyddsbrott. En EU-dom fastslog förra året att alla fridlysta arter numera är skyddade oavsett bevarandestatus. Kommunens ovilja och cyniska inställning till djurens lidande är skrämmande.

Att förminska grodornas livsmiljö är inte förenligt med artskyddslagen, ej heller att utplåna deras vintervisten. Fridlysta arter får inte skadas och de har laglig rätt till sin s k kontinuerliga ekologiska funktion, dvs sin livsmiljö. Enligt artskyddsförordningen är det förbjudet att avsiktligt störa djur, särskilt under djurens parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder. Både vår kommun och Länsstyrelsen har också tidigare nonchalerat artskydd och miljölagar. 

Rädda Eriksbergs skogar kommer sätta upp varningsskyltar och med fältbiologer och andra intresserade bära över så många djur vi hinner under de oftast två veckor som vandringen pågår. Ändå kommer grodor plågas också i år. Uppsala kommun lever inte upp till kraven på en miljöstad.