Var transparent om privatiseringsplanerna

Sjukhusstyrelsen undviker öppen och transparent dialog kring privatiseringsplanerna, skriver Christer Tengvar och Lars O Ericsson.

Bristen på öppenhet skapar rimlig misstro och skepsis mot den förda privatiseringspolitiken, skriver Christer Tengvar och Lars O Ericsson.

Bristen på öppenhet skapar rimlig misstro och skepsis mot den förda privatiseringspolitiken, skriver Christer Tengvar och Lars O Ericsson.

Foto: Robert Gabrielsson/UNT arkiv

Insändare2021-11-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Underskatta inte betydelsen av politisk transparens och öppenhet!

För att komma till rätta med Akademiska sjukhusets ekonomi menar Region Uppsala att nya prioriteringar måste till. Sjukhusstyrelsen har för dryga året sedan därför informerat om att man vill göra en så kallad Request For Information (RFI) med målet att undersöka om det finns privata externa utförare som är beredda att ta över delar av det kliniska arbete som idag utförs av Akademiska Universitetssjukhuset. ”Akademiska behåller den högspecialiserade kompetensen men enklare vård flyttas från sjukhuset” skriver sjukhusstyrelsen (UNT Debatt 7/11 2020). Resurser sägs frigöras. Dock oklart hur. Kritiken har inte låtit vänta på sig. Farhågor finns för att detta är en början på en mer omfattande utförsäljning av skattefinansierad offentlig sjukhusvård. Sjukhusstyrelsens ordförande Malin Sjöberg Högrell (L) menar däremot att ”vi har aldrig dolt vad vi vill med Akademiska” (UNT 20/11 2020). 

Denna påstådda öppenhet måste ändå ifrågasättas. Ett år har gått sedan förslaget om RFI samtidigt har öppen information om hur privatiseringarna fortlöper saknats. Vi har därför i en insändare i UNT (28/10 2021) efterfrågat vad som händer med privatiseringarna av Ackis. Vi har också kunnat notera att man väljer att inte svara oss. Privatiseringsplanerna ligger likväl fast enligt protokoll från sjukhusstyrelsen 25/10 2021. 

Regionens moderater har i april 2018 tydligt försäkrat att om man kommer till makten i Region Uppsala kommer man inte medverka till privatiseringar av Akademiska sjukhuset. Nu när Emilie Orring (M) innehar ordförandeposten i regionstyrelsen bryter man löftet och förespråkar i stället utförsäljningar av universitetssjukhuset. Uppsalas (KD) som idag är representerat i såväl regionledningen som i sjukhusstyrelsen står bakom privatiseringsplanerna. Trots att regionrådet Björn-Owe Björk tillsammans med partiledaren Ebba Busch i en debattartikel (UNT 3/5 2018) förespråkar förstatligande av landets sjukvård och avskaffande av regionernas ansvar. Dessa politiska kovändningar håller man idag tyst om. 

Att undvika öppen och transparent dialog avslöjar med all tydlighet bristande respekt för basala demokratiska och politiska spelregler. Agerandet skapar likaså rimlig misstro och skepsis mot den förda privatiseringspolitiken. Konsekvenser som ansvariga inte tycks inse.

Vi frågar därför igen. Vad händer med privatiseringarna av Akademiska Universitetssjukhuset?