Vi svenskar handlar i genomsnitt ca 13 kg kläder och hemtextilier per person och år, varav nästan en tredjedel aldrig används. Kläderna vi köper betalas av planeten genom den klimat- och miljöpåverkan som vattenförbrukning samt energi- och kemikalieanvändning innebär. Textil- och klädindustrin är en av världens mest resursintensiva och förorenande branscher och människorna i produktionen ofta underbetalda och utsatta för farliga kemikalier. Vår klädkonsumtion är helt enkelt inte hållbar.
Redan nu pågår ett arbete med att ställa om hur vi konsumerar kläder och textilier. T ex arbetar forskare, myndigheter, textilbranschen m fl inom ramen för flera projektet med att ta fram såväl nya återvinningstekniker som alternativa affärsmodeller. Hållbar konsumtion och produktion finns även med som ett av FN:s 17 hållbarhetsmål och inom EU ska textilavfall senast 2025 samlas in separat enligt det nya avfallsdirektivet. Genom att förändra dina konsumtionsvanor kan du vara en del av den pågående omställningen.
Ett plaggs största klimatpåverkan sker vid tillverkningen. Till exempel orsakar ett par nytillverkade jeans lika stort utsläpp som 197 begagnade par jeans och för att tillverka en T-shirt av bomull går det åt 2700 liter vatten (vilket är lika mycket som du dricker på 3 år). Ett viktigt steg för att minska klimatpåverkan från sina kläder är därför att i första hand använda de plagg man redan har och i andra hand köpa begagnat. Om du köper nytt så satsa på kvalitet och välj gärna kläder märkta med Bra miljöval, GOTS, Svanen eller EU-blomman. Dessa märken garanterar ekobomull eller återvunnet material samt rening av avloppsvatten, och även att inga hälso- eller miljöfarliga kemikalier använts eller att barnarbete har förekommit.
Eftersom vi varje år slänger 8 kilo textil direkt i soporna är ett annat viktigt sätt att bidra att lämna kläder, textilier och skor du inte använder till en second hand-affär eller återvinningscentral. I Uppsala kommun finns insamlingskärl för textil på alla återvinningscentraler där du kan du lämna allt, även trasig och smutsig textil (men allt måste vara torrt). Av de inlämnade textilierna återanvänds i slutändan två tredjedelar medan en tredjedel materialåtervinns.
Vår klädkonsumtion är ohållbar och innebär stort resursslöseri. Var med i omställningen till en mer hållbar konsumtion!
Konsumtionsgruppen, Klimataktion Uppsala