Var finns skildringen av DDR:s diktatur?

Var finns skildringarna av bakgrunden till att Berlinmuren byggdes, skriver Olle Haeggström.

Var finns skildringarna av bakgrunden till att Berlinmuren byggdes, skriver Olle Haeggström.

Foto: LIONEL CIRONNEAU/TT

Insändare2019-11-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför flydde de?

Berlinmurens rämnande för 30 år sedan har med all rätt lett till firande av denna händelse. Media har bevakat firandet med tillbakablickar och intervjuer med de som var med när det begav sig.

Men var finns beskrivningen av bakgrunden? Att tusentals människor satte sina liv på spel för att fly, skedde ju inte utan orsak. Berlinmuren var ju en del av den järnridå som skilde den socialistiska diktaturen från demokratierna i väst. 

Att varken socialism eller kommunism någonsin visat sig fungera är ju vid det här laget ett känt faktum. 

Att diktatorer med vapenmakt tvingades hindra medborgare från att fly från "det socialistiska paradiset" visade ju detta med all tydlighet.

När stormakterna vid krigsslutet 1945 delade upp Tyskland i två delar fanns inga skillnader, Tyskland var ett land. Den delen som kom att utgöra den västliga demokratiska delen utvecklades i likhet med övriga fria stater trots en enorm börda att återställa allt som förstörts under kriget. Den östra delen som blev en socialistisk diktatur stagnerade och gick t.o.m. bakåt. Medborgarna svalt och utsattes för omänskliga umbäranden. Lögnaktiga ledare som Walter Ulbricht (han som lät bygga muren i Berlin) sade i media: "Niemand hat der absicht eine Mauer zu errichten". Men invånarna förstod och insåg att frihet och utvecklingsmöjligheter fanns bara på "andra sidan" därför flydde de. Tusentals sköts ihjäl av nitiska gränsvakter.

"Ett sammanbrott för socialismen" beskrev media murens och järnridåns fall för trettio år sedan. Men var finns i dag bakgrundsskildringarna i svensk media? Har man helt glömt orsaken till att folk flydde?  Är tystnaden medveten? Varför?