Var finns logiken för medföljande vid läkarbesök?

Färdtjänst kan bokas med ledsagare, men inte läkarbesök - där förväntas man klara sig utan anhörig. Det skriver Inger Widerlöv Nilsson i Uppsala.

Vården för saknar logik anser skribenten. Arkivbild.

Vården för saknar logik anser skribenten. Arkivbild.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2023-01-13 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var finns logiken? Min man Sören har sedan några år rätt till färdtjänst med ledsagare. Det är fantastiskt att kunna boka, gärna via appen Uppsala Kommun, en resa till en kär väns födelsedag eller besöka en stormarknad för skrymmande inköp. Detta i sällskap med hustrun, som hjälper till med rullator eller ihopfällbar rullstol allt efter dagsform. 

Men så var det dags för läkarbesök på Akademiska sjukhuset! Då är det sjukresa, vilket bokas hos regionen via telefontjänsten. Utrustningen är densamma, rullstol eller rollator. Och så var det medföljare! Nej se det går inte, för det finns inget intyg att Sören behöver hjälp av någon när resan går till läkare! Han förväntas alltså klara den resan på egen hand (trots färdtjänstresor beviljade med medföljare). Att ta sig fram med rullstol för en dement person som har grava problem med orienteringen är givetvis omöjligt!

Hur tänker man att hustrun ska möta upp? Lokaltrafik? I egen taxi? På cykel? Egen bil och försöka hitta en parkeringsplats inom rimligt avstånd? Här finns utredningspengar att spara! Om Kommun och Region litade på varandras utredningskompetens, kunde utredningsresultatet överföras ”gratis” och spara administrativt arbete, samt korta köer, som är Uppsalas signum!

Tänk till en gång till. Var finns logiken?