Under flera år har vår välfärd blivit allt sämre. Det räcker med att gå på en allmän toalett och bli förvånad när det finns både toapapper och tvål att tvätta sig med. Även i sjukvården har vi vårdpersonal larmat om dålig arbetsmiljö, vi hinner inte med att ta hand om våra allt sjukare patienter och många har inte råd att jobba inom vården. Eller inte möjlighet att jobba då familjelivet inte gynnas av våra jobb.
I höst träder en ny EU-lag gällande dygnsvila in och de flesta av oss som arbetar inom vården känner oss oroliga hur sjukhuset ska tackla den nya lagen. Denna lag innebär bland annat att du inte kan arbeta kväll och därefter en dag då den nya dygnsvilan inte tillåter detta.
Detta kan låta som en snäll ny lag men i verkligheten blir lagen ytterligare ett hårt slag mot oss vårdpersonal. Lagen gör att du kommer att vara tvungen att arbeta fler helgpass och hälften av helgerna blir du på arbetet varje kväll. Detta gör att du blir ännu mer borta från din familj och den andra vårdnadshavaren får ännu fler dagar ensam hemma med barnen. Inom exempelvis ambulanssjukvården tvingas man arbeta betydligt många fler pass än vad man redan gör.
Förutom att lagen inte gynnar oss vårdpersonal kommer den självklart slå hårt mot patienter eftersom fler kommer att vägra dessa nya villkor vilket leder till färre vårdplatser eller alternativet: fler bemanningssjuksköterskor.
När vi påtalar vår oro för våra chefer (som är precis lika oroliga som vi är) får vi svaret att det inte finns något att göra. En lag är en lag och man kan inte protestera.
Därför gör jag det idag. En stilla protest mot denna nya lag. Och jag undrar; när tappade vi all kämpaglöd?
Var är protesterna mot nya EU-lagen?
Den nya EU-lagen om dygnsvila blir ett hårt slag för oss som jobbar inom sjukvården. När tappade vi glöden att protestera? undrar sjuksköterskan Isabelle Gustafsson.
Den nya EU-lagen om dygnsvila blir ett hårt slag för oss som jobbar inom sjukvården, skriver sjuksköterskan Isabelle Gustafsson.
Foto: Jessica Gow/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.