Var är den kritiska granskningen från UNT?

UNT:s bevakning av trafiksituationen i Uppsala är okritisk och vinklad, anser insändarskribenterna.

UNT:s bevakning av trafiksituationen i Uppsala är okritisk och vinklad, anser insändarskribenterna.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Insändare2020-01-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till insändare av Marcus Westin 30/12

Tack Marcus för din insiktsfulla insändare. Du pekar på ett jätteproblem vi har i Uppsala vad gäller kritisk journalistik. UNT som skulle kunna ha den naturliga rollen att ifrågasätta och kritiskt granska våra kommunpolitiker har jag gett upp hoppet om för länge sedan. Mesigare tidning får man leta efter. Det är allvarligt ur lokaldemokratisk synvinkel att vi i Sveriges fjärde och snabbväxande stad saknar en naturlig kanal för verklig dialog och kritisk granskning av våra beslutsfattare. I ärlighetens namn har Sakine Madon och Gustav Juntti betytt en uppryckning på de insomnade ledarsidorna men det räcker inte på långa vägar. Det måste hända saker även på nyhetsredaktionen. Jag pratar radikala förändringar. 

Jag ser inte att Kalle Sandhammar förstår problematiken och vilken potential UNT har att lyfta sig till gagn för vår lokala demokrati och inte som nu enbart tjänar som en kanal för kommunen att kommunicera ut redan fattade beslut till sina undersåtar. Sandhammar skriver själv att tidningens uppgift är att "ställa de kritiska frågorna". När får vi se detta hända? och då menar jag även mot de partier som verkligen dominerar Uppsalas beslutsfattande. Sitter ni i samma båt, som S,L och MP? Marcus Westin försökte till exempel peka på ett orsakssamband vad gäller trafikfrågor som är alltför tydliga för att vara en slump. Förstod ni överhuvudtaget allvaret i om det skulle stämma? Och var är i sådana fall den kritiska granskningen från UNT?

Roger Ekström, Uppsala


Marcus Westin hade den 30 december en mycket bra insändare om hur vinklat UNT bevakar trafiksituationen i Uppsala.  Mycket av det som Westin skrev var viktiga fakta kopplat till trafiksituationen och vi hade önskat att UNT beskrivit detta i sina artiklar istället att för att en läsare behövt skriva en insändare för att vi övriga läsare skulle få den kunskapen.  När Kalle Sandhammar från sin höga piedestal ska bemöta insändaren fanns ingen ödmjukhet utan bara upprepningar av vad som (borde) gäller för nyhetsreportage.  

Att sen Sandhammar använder statistik om lästa artiklar förstår vi inte alls.  Det finns väl ingen positiv korrelation mellan korrektheten i en artikel och antal klick?  Snarare negativ korrelation skulle vi tro.  Nej lite mer ödmjukhet önskar vi från Sandhammar och lite mer undersökande journalistik.
Krister och Susanne Allard

SVAR: Det svider förstås om tidningen inte upplevs leva upp till förväntningarna

UNT har skrivit mycket om trafiksituationen i Uppsala, men vi tar till oss att Uppsalaborna vill läsa mer ännu mer. Jag är den förste att hålla med om det angelägna i frågan, både av miljöskäl och framkomlighetsskäl.

Det svider förstås om tidningen inte upplevs leva upp till förväntningarna. För oss är bara att spotta i nävarna och jobba hårdare. Däremot kan jag lugna alla med att vi så klart ställer kritiska frågor och att det är nyhetsjournalistikens uppgift att inte gå i någons ledband. 

Kalle Sandhammar, chefredaktör UNT