En av många åtgärder vi vidtar är att låta framtida utbyggnad av äldreboenden avgöras av Uppsalabornas behov, inte av var marknaden finner minst riskfyllt att etablera sig. Detta kommer, i rak motsats till vad Anita Ohlsson oroar sig för i sin insändare (UNT 10/5), att öka valfriheten för Uppsalas seniorer, inte minska den.
Uppsala kommun kommer nu att avskaffa användningen av lag om valfrihetssystem inom särskilda boenden för äldre. I stället kommer vi övergå till att upphandla boenden enligt lag om offentlig upphandling. Det här innebär inte att valfriheten för den enskilde minskar. Tvärtom kommer den att öka nu när vi kan säkerställa att boenden kommer finnas också i de stads- och kommundelar som marknaden genom LOV inte har velat etablera sig i.
Vi tar bort marknadens frihet att få etablera sig när och var de vill, men den enskilde människans frihet att få välja boende och utförare kvarstår. Det här gör att de upp mot 50 miljoner kronor per år vi lägger på att finansiera tomma platser som skapats av att marknaden byggt för mycket, kan vi nu använda till höjda ersättningsnivåer. I klartext, pengar går till stärkt kvalitet i äldreomsorgen, inte till att finansiera tomma platser.
Och självklart ska Uppsalas seniorer vara delaktiga i dessa förändringar. Innan de första besluten togs hade vi flera dialoger med seniorföreningar och det kommer vi fortsätta med. Det är avgörande för att göra Uppsala till en mer äldrevänlig kommun.