Agenda 2030, med 17 globala hållbarhetsmål, skrevs 2015 under av FN:s alla 193 medlemsnationer. Målen ska uppnås till 2030. Det är med förundran och ilska jag inser att kunskapen om dessa hållbarhetsmål är så dåligt förmedlade till oss medborgare. Vem bär ansvaret för detta?
I ingressen till Agenda 2030 står det ”När vi nu inleder denna gemensamma resa utfäster vi oss att inte lämna någon utanför”. Alla ska med. Alla behövs för att göra Sverige och världen bättre.
Några av hållbarhetsmålen som belyser fokusområden i valdebatten:
Mål 3: God hälsa och välbefinnande. ” …tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård av god kvalitet.”
Mål 4: God utbildning för alla. ”Senast 2030 säkerställa att alla flickor och pojkar fullbordar… likvärdig grundskole- och gymnasieutbildning av god kvalitet som leder till relevanta och ändamålsenliga kunskaper”.
Mål 7: Hållbar energi för alla. ”Senast 2030 säkerställa allmän tillgång till ekonomiskt överkomliga, tillförlitliga och moderna energitjänster. Till 2030 väsentligen öka andelen förnybar energi i den globala energimixen.” Oavsett vad man tycker om kärnkraft så är det för sent att bygga för att klara de globala hållbarhetsmålen vad gäller klimat. De tar tid att få på plats och det brådskar!
Mål 11: Hållbara städer och samhällen. ”Främja positiva ekonomiska, sociala och miljömässiga kopplingar mellan stadsområden, stadsnära områden och landsbygdsområden…” Det sägs att hela Sverige ska leva. Landsbygden är också Sverige.
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald. ”Till 2020 (!) bevara och återställa och hållbart använda ekosystem”. Vi har inte ”bara” en klimatkris utan även en artkris. Vi utrotar arter i en takt utan motstycke.
Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen. ”Avsevärt minska alla former av våld och dödligt våld överallt.”
Tillståndet i världen är komplext och komplicerat. Men det är så det är, en fråga är inte viktigast.
Kan vi leva upp till dessa mål, vilket är av största vikt och vilket vi sagt att vi ska göra, då får vi en bättre värld, för alla, inklusive vår natur. Och barnen, det sägs att de är det viktigaste vi har, de är vår framtid. Ska vi, för en gångs skull, tänka på barnen och vilken framtid de får och agera?
Vi har bara drygt åtta år på oss. De politiker vi väljer måste göra allt för att omsätta Agenda 2030 i praktiken. Det är på allvar och det är bråttom. Nu.
Val 2022 – ett ödesval för Sverige?
För många av oss är valet ett ödesval. Hinner vi bli hållbara, i tid, skriver Ira Sundberg.
De politiker vi väljer måste göra allt för att omsätta hållbarhetsmålen i Agenda 2030 i praktiken, skriver Ira Sundberg.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.