Vaksala torg betyder för mycket för att schabblas bort

Torglivet representerar en mer folklig kultur än UKK men är inte därför mindre viktig, skriver Christina Melin-Köpilä.

Sänk avgiften för loppisförsäljarna på Vaksala torg, skriver Christina Melin-Köpilä.

Sänk avgiften för loppisförsäljarna på Vaksala torg, skriver Christina Melin-Köpilä.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Insändare2023-04-29 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan som barn måste jag ha haft något slags relation till Vaksala torg. Min syster och jag plockade och sålde gullvivor och liljekonvaljer där. Vi bodde på landet men hade fastrar och mostrar i stan, de flesta i närheten av Vaksala torg. Min far som var trädgårdsmästare i Marielund sålde också på torget.

Efter många år utomlands  har jag alltid kommit tillbaka till Uppsala och på 1990-talet upptäckte jag att torget fått en ny karaktär. På lördagarna myllrade det av liv, torget var proppfullt av gatustånd, loppmarknaden blomstrade. Det blev ett måste att gå dit på lördagarna och blanda sig med myllret av människor, titta och prata. Jag märkte att torget fyllde mitt behov av sociala kontakter och det var jag nog inte ensam om.  Det var ofta på torget man träffades och umgicks.   

Men vad har hänt på senare år? Några enstaka stånd bara. I lördags fanns trots det vackra vädret  bara ett fåtal loppisstånd och en av säljarna var beredd att packa ihop då hon fått reda på att torgavgiften höjts ytterligare till 244 kr. Hon hade då bara sålt för 5 kronor.

Samtidigt som avgiften verkar höjas för varje år har det också blivit omöjligt att parkera gratis på tvärgatorna till Väderkvarnsgatan som för ett par år sen. För den som inte får skjuts tillkommer alltså ytterligare utgifter. 

 Är inte  Uppsala intresserad av att ha ett levande torg där människor kan mötas på ett naturligt sätt? För många har torget faktiskt fyllt en social funktion. Unga och gamla möts, och det finns alltid samtalsämnen  kring varorna som bjuds ut. Torglivet representerar en mer folklig kultur än UKK men är inte därför mindre viktig. 

Om man tror att man får in mer pengar för att man höjer priset så är det ju precis tvärtom. Förr när priset låg kring 100-150 var ju torget fullt. Det måste ju då ha gett mer inkomster än nu när bara ett fåtal säljare tycker att  det är värt besväret och pengarna . Och ju färre stånd desto färre kunder. Många tycker att det inte är roligt längre, utbudet är för litet. Det blir som en ond cirkel. Säljarna har behov av en stor kundkrets och kunderna vill ha mångfald.

Jag tycker att de ansvariga ska ta sig en tankeställare och fundera på hur man kan göra torget attraktivt igen. Lägre kostnader och eventuellt bakluckeloppis för att lösa parkeringsbekymren. Tänk till! Vaksala torg betyder för mycket för att schabblas bort, det är ett torg med traditioner och är värd en ny chans.