Vad vill sjukhusstyrelsen med Akademiska?

Medborgarna måste få klara besked om privatiseringarna före valet 2022, skriver Lars Taxén.

Att de ansvariga i sjukhusstyrelsen inte vill ge klart besked om privatiseringsplanerna är varken mer eller mindre en skandal, skriver Lars Taxén.

Att de ansvariga i sjukhusstyrelsen inte vill ge klart besked om privatiseringsplanerna är varken mer eller mindre en skandal, skriver Lars Taxén.

Foto: Staffan Claesson

Insändare2021-11-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukvården är en av de högst prioriterade frågorna inför valet. En sådan fråga handlar om privatiseringsplanerna för Akademiska sjukhuset. I två insändare (UNT 28/10 och 15/11) har Lars O Ericsson och Christer Tengvar förgäves krävt att få svar på vad som händer med dessa planer. 

Inför valet 2018 lovade M att inte privatisera Akademiska. Likväl har man tillsamman med KD och L arbetat för det motsatta under mandatperioden. Nu utreds om vård ska flyttas ut till privata aktörer med motivationen att befolkningsökningen kräver att fler aktörer är med och delar på arbetet. ”Det är inte hållbart att Akademiska sjukhuset förväntas göra allt”, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Det finns en rad erfarenheter som pekar på att vården blir sämre med konkurrerande, privata aktörer. Samordningen försvåras, information betraktas som affärshemligheter, åtgärder styrs mot det som är lönsamt för att nämna några saker. Skottlands erfarenheter är bestickande. Efter att ha levt med en konkurrensbaserad sjukvårdsmodell under 15 år, avvecklade man den eftersom den var ineffektiv och dyr (DN, 15/2 2020). 

Varför det skulle vara bättre och billigare att ta in privata aktörer än att anställa mer sjukvårdspersonal på Akademiska sjukhuset får vi inte veta. Det blir begripligt först när man inser att privatiseringsplanerna är ett steg på vägen mot en USA-inspirerad modell, baserad på privata utförare och där de som kan betala för sig får en bättre vård. M är numera helt öppna med detta: ”Moderaterna ska verka för att möjliggöra privat drift av fler sjukhus och all annan vård och omsorg” (Moderaternas arbetsstämma, 2021). 

Enligt SOM-institutets återkommande undersökningar (senast 2020) vill en majoritet inte ha en privatiserad vård. Det kan ju ändå vara så att medborgarna har ändrat sina åsikter under året. Men beslutet att införa en marknadsdriven vårdmodell ska i så fall avgöras av informerade väljare, och inte som nu under en vilseledande täckmantel. Att de ansvariga i sjukhusstyrelsen inte vill ge klart besked om privatiseringsplanerna är varken mer eller mindre en skandal. Strategin att ligga lågt tills det hela blåst över är oacceptabel. Om man menar något med en demokrati utöver vackra fraser, måste medborgarna få klara besked från partierna innan valet 2022.