Vad kostar bilen – vad betalar miljön?

Vad kostar biltrafiken för miljön och för hälsan, undrar insändarskribenterna.

Vad kostar biltrafiken för miljön och för hälsan, undrar insändarskribenterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-02-01 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens Nyheter hade (14 januari) en intressant sammanställning av kostnaderna för att äga sin bil och gjorde dessutom en jämförelse mellan några bilmodeller vad gäller driftkostnader. Att bilägandet kostar vet alla: försäkringar, skatt, värdeminskning, underhåll och reparationer, parkeringskostnad, räntekostnad på lån, etc.

Men tittar vi bortom själva bilen hopar sig andra, mycket större kostnader. För miljön, för samhället, för hälsan. Bilismens utbredning i den fysiska miljön med gator, trafikleder och parkeringsytor begränsar vår rörelsefrihet och tillgång till stad och natur. Gångtrafikanter och cyklister måste vara ständigt vaksamma. Barn lever farligt i närheten av vägar. Olyckor sker, bilister emellan och med andra trafikanter. Samhällets kostnader för olycksfall i trafiken är gigantiska för sjukvård och rehabilitering. Ingen vet hur stort det psykologiska lidandet är till följd av olyckor i trafiken.

Den fysiska miljön är uppenbar, den ser vi, men hur vårt välbefinnande och våra kroppars funktion påverkas av miljöfarliga ämnen och buller från bilismen kan vi bara ana. Det är klarlagt att barn som växer upp i städer har sämre hälsa och livskvalitet. 

Att på detta sätt addera bilismens kostnader, på flera olika plan, är en smärtsam matematik. Men alldeles nödvändig för att vi konkret och mentalt ska kunna se fördelarna med nödvändiga förändringar av vår livsstil. Vi måste också kräva av politiker och samhällsplanerare att de förser oss med attraktiva alternativ till bilsamhället.

Trafikgruppen/Klimataktion Uppsala