Vad har hänt med tidningens fotografer?

Sven-Olof Ahlgren är numera UNT:s enda renodlade fotograf.

Sven-Olof Ahlgren är numera UNT:s enda renodlade fotograf.

Foto: Madeleine Andersson

Insändare2019-11-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På UNT:s framsida framhåller tidningen stolt att man har hela 289 000 läsare, vilket är mycket bra.Samtidigt har tidningen undan för undan avvecklat sin kompetenta kår av egna anställda fotografer. Vad jag förstår har tidningen idag endast en egen anställd fotograf kvar.
Detta har fått till följd att fotona i tidningen ofta består av gamla arkivbilder, bilder från privatpersoner samt bilder där det anges att objekten på bilderna inte har någon koppling till aktuell artikel vilket borde vara viktigt för innehållets styrka och trovärdighet.Ibland har man dock tvingats att på konsultbasis hyra in vissa av de tidigare UNT-fotograferna.
Vad är det som händer på UNT? Är detta början till slutet eller är det ett nytt och fräscht grepp som kan vara svårt att förstå?
Tidningar utan egna anställda fotografer är som böcker utan egna pärmar. Finns det något klargörande motiv för dessa förändringar och hur har detta blivit bättre för oss i läsekretsen.

Per-Olof Göteby

Uppsala

SVAR: Redaktionerna tvingas välja hårdare

Det stämmer att UNT har endast en renodlad tjänst för enbart stillbildsfoto. Samtidigt har vi många journalister som tar bilder. En lång rad tidningar i Sverige har inga fast anställda fotografer alls. Som jag ser det speglar detta framför allt två saker.

Dels har tillgängligheten på bilder i samhället ökat dramatiskt. Fotograferingen har blivit digital och varje ny smart mobiltelefon innehåller en kamera av god kvalitet. Medierna har helt enkelt mycket lättare att få tag på bilder idag, och det är också enklare för varje reporter att själv ta fotografierna. Utifrån detta är det logiskt att ändra sitt arbetssätt.

Men framför allt speglar det att tidningsredaktionerna blivit väsentligt mindre och tvingats välja vilka områden man ska specialisera sig på. Nya konkurrensvillkor på annonsmarknaden, där internationella jättar tar en stor del av kakan från lokaltidningarna, har gjort de ekonomiska ramarna snävare. De flesta redaktioner har fotografer som skriver och reportrar som fotograferar.

Utifrån ovanstående gör vi vårt bästa för att bildjournalistiken ska vara så bra som möjligt. Vi försöker planera fotografens tid till jobb där det gör skillnad. Vi använder också en rad skickliga frilansfotografer. För det är så klart så här: de flesta bilder kan vem som helst ta, men för viss bildjournalistik krävs ett riktigt proffs.

Till sist: UNT är en stiftelseägd tidning med enda uppdrag att göra lokal journalistik. Tidningen står helt fri från externa vinstintressen vilket innebär att vi satsar varje krona som blir över på den journalistiska verksamheten.

Kalle Sandhammar, 

publisher UNT